Top 10 Superfoods – Hampafrön

hampafrön top 10 superfood växtbaserat protein

Vi gillar inte helt oväntat dom bästa plant-baserade källorna av protein, och just därför är hampafrön en av våra absoluta favoriter.
 evolutionaryhealth
Hampafrön är ett av de mest näringsrika fröna på planeten, med ett brett spektrum av hälsofördelar som kommer från deras koncentrerad källa av essentiella fetter, kompletta proteiner, enzymer och vitaminer.
 
Hampafrön innehåller alla essentiella aminosyror, och som en av våra top-10 superfoods är dessa små magiska frön en av de bästa källorna till lättsmält växtprotein av alla nötter, frön och plantor (bortsett från spirulina). Ingen annan enskild växt-baserad källa har dessa essentiella aminosyror i en sånlättsmält form, och dessutom i en näst intill perfekt ratio för mäniskans näringsbehov.
 
Hampa har en hög andel av edestin (66%) och albumin (33%), kvalitativa globulin-proteiner. Edestin kommer från det grekiska språket betyder “ätbar” och anses vara en mycket lättsmält form av protein unikt för hampafrön. Albumin är ett protein som liknar det som finns i äggvita.
 

Hampafrön är dessutom en av de bästa källorna till de så viktiga essentiella fett syrorna (EFA) Omega-6 och Omega-3, och enligt Hippocrates Health Institute är dessa fettsyrorna balanserade i ett närmast perfekt 4:1 förhållande.Essentiella fettsyror är oerhört nödvändiga eftersom kroppen inte kan producera dem och vi därmed behöver konsumera dem i vår kost. EFA: s ( Essential Fatty Acids) är också mycket viktiga eftersom de behövs av kroppen för vår generella hälsa och välbefinnande. Dessa erbjuder ett flertal roller som neurologisk funktion, cellmembran-stabilitet, syretransport, inflammatorisk reglering, immunförsvar och hjärt-underhåll.

Förutom högre andelar av omega-3, så innehåller fröna också den ovanliga gamma linolensyra eller GLA, känd för att minska inflammation, och som hjälper vid eksem och minskar ömhet i brösten hos kvinnor. GLA är särskilt koncentrerad till hampafröolja, jättenattljusolja samt gurkörtsolja. Att komplettera sin kost med hampafröolja kan tillföra en större mängd av dessa hälsosamma fetter.

Fettsyrorna i hampa hjälp att reglera blodsockernivåer, vilket också kan vara till hjälp för diabetiker.

Hampa är också rikt på antioxidanten vitamin E och dess komplex av tokotrienoler, tokoferoler och spårämnen. Vitamin E är bra för hud, hår, ben, och kardiovaskulär hälsa.

 

Hampafrön i sin korthet:

Innehåller alla essentiella aminosyror
Högt i edestin för en lättsmält proteinkälla
Har inte enzymhämmare som kan förhindra absorptionen av näringsämnen
Balanserade förhållanden av essentiella fettsyror: omega-6, omega-3
Högt i antioxidant Vitamin E
Innehåller lecitin för friska hjärnans funktion
Hög andel protein och fiber
En källa av gamma-linolensyra eller GLA

 
Hampafrönas användningsområden i köket:
Strö över frukost/mellis rawghurten, ha på salladen, göra smör på, använda som nötfritt substitut i raw desserter, ha i smoothien, göra pesto på.

 

Hampafrön passar bebisar från 8 månader. 

 

Raw food gotte med hampafrön är: (klicka på bilderna för att komma till receptet)

 

raw food mellanmål äpple skivor med mandelsmör kanel och hampa recept växtbaserad blåbär och chai protein smoothie raw hasselnöt apelsin protein smoothie

Check Also

Rawghurt med hallon/svarta vinbär

Rawghurt med Hallon/Svarta Vinbär

Mumsig rawfood frukost med svenska sommarbär, toppad med frysta svarta vinbär och svarta mullbär. Självklart gluten …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.