Top 10 Superfoods – Cordyceps

En av kinesiska ört-medicinens superstar

cordyceps_rock

Cordyceps-svampen är en av våra favoriter, eftersom den är mycket effektiv och kraftfull för de som strävar efter sin optimala hälsa. Det rankas högt såväl som Ginseng, Reishi och Deer Antler. Eftersom cordyceps är både sällsynt, potent och mycket värdefull, liksom Deer Antler, är den relativt dyrt. Denna sällsynta och fina svamp anses vara av måttlig Yang essens (Jing) tonic av högsta status. Svampen växer ur en viss larvkropp i bergstrakterna i Kina, Mongoliet och Tibet. Den har ryktet av att vara en supertonic, och sägs stärka sexuell och fysisk kraft, mental energi, immunförsvar och är i orienten allmänt betrodd att förlänga livet.

Cordyceps används för att stärka kropp och själ på en djup och grundläggande energinivå. Den sägs kunna öka den “primära drivkraften för livets aktivitet”, och eftersom den innehåller både Yin och Yang energi så kan den användas av vem som helst på ett säkert sätt och under en lång tid. Den balanserar Yin Jing, vilket återställer den djupa energi som spenderats till följd av hög ansträngning, balanserar stress samt bromsar åldrandet. Cordyceps är därmed en av de bästa växtbaserade ämnen som används i tonic-herbalism i syfte att föryngra.

Cordyceps är vida använt för att stärka de primära njurfunktionerna, som inkluderar sexuella funktioner, hjärnkapacitet, strukturell integritet och kroppens helande förmåga. Det är en mycket kraftfull Yang tonic. Cordyceps anses vara en av de bästa sexuella tonicarna.  Den används vanligen för impotens, sexuell olust, frigiditet och infertilitet.

Konsekvent användning av Cordyceps bidrar till att stärka benstommen, och specifikt gynnar ländrygg-sområdet, knän och vrister. Den används för ryggvärk på grund av skada, trötthet, stress eller vanligt åldrande.

Cordyceps är också en kraftig lung-tonic. Den kan användas för att stärka andningskraften hos de som behöver extra energi för att utföra fysiskt arbete (t.ex. arbete, sport eller träning) eller av dem som lider av brist på lungkraft. Cordyceps är särskilt fördelaktig för dem som lider av kronisk lung-svaghet med hosta, väsande andning eller andnöd.

Cordyceps anses i Asien vara en kraftfull tonic för idrottare. Den har inga steroida beståndsdelar, men förbättrar avsevärt prestation och muskelbyggande kapacitet.  Detta är något jag personligen märkt av i och med min dagliga träning.

Cordeyceps är mycket uppskattad i Kina som en tonic för dem som återhämtar sig från en sjukdom eller en operation, eller efter förlossningen. I dessa fall hjälper Cordyceps patienten att återfå sin fysiska kraft, förbättra deras aptit, och för att skydda kroppen mot infektioner.

Många studier visar nu att Cordyceps kan hjälpa kroppen att bättre motstå ett brett utbud av patogena bakterier, svampar och virus. Cordyceps används i Asien för att behandla svamp och jäst infektioner, och intensiv forskning pågår på dussintals institutioner i Kina och Japan huruvida det finns potential för Cordyceps att behandla vissa sorter av cancer.

För oss är det en no-brainer att inta cordyceps dagligen.

 

Mycket av ovanstående information har tagits från Ron Teegardens fantastiska arbete. Tackar o bockar.

 

recept cordyceps maca superfood boll

RECEPT PÅ CORDYCEPS/MACA SUPERBOLLAR FINNS HÄR

Check Also

Övergången mot den olympiska dieten

De flesta av oss är sökare, medvetet eller omedvetet. Det vi söker är oftast vår …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.