rawfoodfamiljen_rawpowder

Top 10 Superfood – Spirulina

En av våra absoluta favorit-superfoods är Spirulina. Rätt magiska blå-grön alger må vi säga. Här kommer massa bra-ig info plus ett recept längst ner.

Spirulina är en av de superfoods som vi bestämt rekommenderar att man tar varje dag, förutom fastedagar. Det skiljer sig från resten av de nyttiga superfoodsen på en rad fronter.

Spirulina är en blå-grön alg som är rik på klorofyll och många andra livsgivande näringsämnen. Blå-grön alger har funnits i tre och en halv miljard år. De är primitiva livsmedel som innehåller den högsta matenergin och de högsta näringsvärden, och samtidigt använder upp den minsta möjliga mängden av planetens resurser.

Alger försörjer över 80 procent av världens syre och potentiellt 80 procent av dess mat. En annan fördel med de blå-gröna algerna är deras position vid botten av näringskedjan. Ju högre upp på näringskedjan man äter, desto högre koncentrationer av herbicider, pesticider, och radioaktivitet får man i sig. Animalisk mat till exempel, har ca 14 gånger fler herbicider och pesticider än frukt ochgrönt.

Historia

Folk började förstå vikten av blå-gröna alger som en näringskälla för ungefär fyra tusen år sedan; Kinesiska örter har använt det för att behandla vitaminbristsjukdomar i tusentals år. Mayafolket och Aztekerna åt regelbundet nyskördade alger. Kanembu infödingar som bor i Tchad nära Lake Johann i djupa afrikanska Sahara äter fortfarande algkakor. Under de senaste 30 åren har människor i USA börjat undersöka användningen av blågröna alger som en högvärdig näringskälla. Och nu så börjar även Sverige att anamma mer av dessa magiska alger.

Näring

Spirulina, per gram, kan vara den mest kostnadseffektiva, näringsrika och heltäckande maten på planet, och att den håller nästan i det oändliga. Den innehåller ett proteinkomplex vilket är ca 95 procent assimilerbart, dvs högst i världen. Andra egenskaper som etablerar det som ett superfood är att den har:

 • alla väsentliga aminosyror i rätt proportion
 • innehåller ca 60-70 protein, varan 95% är assimilerbart. Högst på planeten.
 • välbehövlig omega-3 och 6 fettsyror
 • höga koncentrationer av aktiv B-12
 • glykolipider och sulfonolipids
 • hela spektrat av vitaminer
 • 17 olika beta-karotenoider
 • probiotiska bakterier
 • över 2000 enzymer
 • ett fullt spektrum av balanserade mineraler
 • särskilt rik på järn och magnesium.
 • Spirulina har också oöverträffad förmåga att stärka immunförsvaret då det är den enda substans som innehåller höga mängder av fykocyaniner som verkar vara en kraftfull immunstimulerande och cancermotverkande kraft.

Alla dessa näringsämnen avgiftar också kroppen och cellerna på olika tungmetaller och gifter. I själva verket är spirulina en bra chelating agent (joner och molekyler som binder tungmetaller) som når djupt in i kroppens vävnader och rensar ut olika gifter såsom arsenik, kvicksilver, strålning, bekämpningsmedel, kadmium, miljö-cancerframkallande och syntetiska livsmedelskemikalier.

En del personer nämner att de inte tål blå-gröna algtillskott som spirulina pga av dess kraft och dess effektiva utrensning av tungmetaller.

Dr Gabriel Cousens har svarat på frågan om vilket livsmedel han skulle ta med sig till en öde ö, och sagt Spirulina pga alla dessa fördelar.

Alla som är överviktiga kan gå ner i vikt med daglig Spirulina. Detta beror på dess förmåga att driva viktförlust och främja
utveckling av muskelmassa.

Spirulina är näst modersmjölk i koncentration av naturliga gamma linolensyra (GLA). Med sitt höga GLA innehåll kan man kalla det planetens modersmjölk.

Spirulina är 0,5 procent glykogen, som är en färdig glukos i en lagrad energiform. Den innehåller 9 procent ramnos, vilket är en biologiskt aktiv och unikt socker, viktigt för transport av essentiella näringsämnen över blod och hjärn-barriären. Cellväggen hos
Spirulina har höga halter av mukopolysackarider, som gör cellväggen lättsmält och ger material som behövs för bildnIng av glykoprotein, en kombination av komplexa kolhydrater och proteinkomplex som är viktiga för att bygga cellmembran.

Spirulina är också en kraftfullt alkaliniserande och helande. En stor mängd vetenskaplig forskning har dokumenterat dess helande kraft för hypoglykemi, diabetes, kroniskt trötthetssyndrom, anemi, magsår, hepatit, samt dess förmåga att stärka immunförsvaret. Det har också visat sig hjälpa reparera fria radikaler. Anti-cancereffekterna av spirulina har forskats och fastställts av Harvard Medical School som funnit att det vara mycket effektivt vid behandling av cancer i hamstrar.

Dr Gabriel Cousens har i sin kliniska praxis sett att spirulina kan vara av betydande hjälp vid behandling av diabetes, hypoglycemi, kronisk trötthet, proteinbrist och undernäring. Spirulina är mycket bra att boosta med innan graviditet.

Jag har nämnt vikten av äta mat med hög andel sol-elektroner för allmän hälsa och för att bygga ljuskroppen. Eftersom Spirulina odlas i varmt klimat på hög höjd, absorberar det höga halter av solljus. Att äta Spirulina tillåter en att absorbera stora mängder av dessa sol-fotoner. Precis som olika örter har olika healing egenskaper, så har också de olika blågröna algerna. Jag tänker på spirulina som en allmän prana eller livskrafts energi för kroppen.

Spirulina är den näst mest koncentrerade vegetariska B-12 källa på planeten, 250 procent mer än i sin vikt än levern, och har 14 gånger dagliga B-12 behov i 100 gram. En matsked spirulina (1 till 3 matskedar är den genomsnittliga dagliga dosen) ger dig två och en halv gånger det dagliga kravet för B-12. Sammantaget, är spirulina och AFA (Aphanizomenon flos-aquae) ger många gånger den humana dagsbehovet av B-12. Ingen vegetarian behov någonsin oroa inte få tillräckligt med B-12 i deras diet om de tar endera eller båda av dessa blågrönalger
superfoods.

Spirulina, tillsammans med AFA är ett gammalt och underbart par av högsta livskraftiga livsmedel som medför healing och föryngrande effekter på den mänskliga kroppen, själen och anden.

Enligt Dr Mercola, har forskare i Bangladesh genomfört en tre-månaders sjukhusbaserad studie, där spirulina gavs till 33 patienter, medan 17 fick placebodoser. 82 procent av dem som spirulina visade enorm förbättring.

Om du har en autoimmun sjukdom, såsom Crohns, kronisk trötthetssyndrom, Lupus eller fibromyalgi, kan kronisk candidasvamp
både orsaka och förvärra dina symtom. Spirulina har visat sig uppmuntra och stödja tillväxten av friska bakteriefloran i din mage, vilket kan hjälpa till att hålla candida överväxt under kontroll.

Enligt en studie med 6 patienter som behandlats med spirulina, rapporterades lindring av symptom som vanligen förknippas med allergisk rinit, såsom rinnande och täppt näsa, nysningar och klåda, när de ges spirulina. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939

Enligt en annan studie som utförts av Institutionen för biokemi i Mexiko, gavs 4.5 gram spirulina varje dag och visades att reglera
blodtryck bland både kvinnor och män i åldern 18-65 år utan någon annan kostförändring som gjorts under de sex veckorna försöket kördes. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18039384

Användning

Det finns många typer av spirulina på marknaden, så det är viktigt att göra din läxa innan du gör ett köp. Eftersom Spirulina odlas i en
okontrollerad miljö har potential att bli förorenat med tungmetaller och andra gifter, är det viktigt att välja ekologiskt spirulina från en känd källa.

Spirulina kommer i kapslar, tabletter, pulver och fjäll. Den rekommenderade dagliga dosen är vanligen mellan 3-5 gram. Man kan sprida ut dosen ut till två eller tre gånger om dagen om man vill. Det är helt okej att ta högre doser, men den här dosen är ett bra ställe att börja med.

Kom ihåg att öka ditt intag av käll- eller filtrerat vatten när du ta spirulina för att hjälpa den att absorberas in i ditt system.

Viktigt vid Dosering

Förutom att vara din kraftpaket av viktiga vitaminer och mineraler, är spirulina en potent detoxifier. Av denna anledning är det
bäst att börja med en liten dos och arbeta dig uppåt. När du ser hur din kropp reagerar, du kan sedan gradvis öka ditt intag.

Du ska inte ta spirulina om du har en svår skaldjurs- eller jod-allergi. Och, om du är gravid eller ammar eller har hypertyreos, rådfråga din läkare innan du tar Spirulina.

Recept

Vi tar oftast spirulina i vår grönjuice/smoothie på morgonen. Om man vill kan man oxo blanda till en shot eller  strö över pulvret på sin övriga mat. Det beror lite på vad man tycker om Spirulinas speciella smak.

Grönjuicerecept 

Gröna blad (grönkål, roman, spenat)
10 cm gurka
1 selleristjälk
1 äpple
1/4 citron
en näve alfalfagroddar (solrosskott går också bra)
lite bladpersilja (även gott med färsk ingefära)

+ Spirulina 2 tsk – 1,5 msk

Check Also

raw food choklad tryfflar hasselnöt, sockerfritt, glutenfritt, baka sockerfritt

Raw Hasselnötstryfflar

Krämiga små rawfood godingar med underbar smak av nutella, varje nöt & choklad-älskares dröm! Proteinrika, …

5 comments

 1. Hej.

  Jag dricker vetegräs varje dag, blir det för mycket om jag oxå tar spirulina varje dag?

  Vilket märke, eller vart ifrån tycker ni att man ska köpa spirulina?

  mvh Carina

 2. Tack för en underbar blogg! Jag skulle också vilja veta vilket märke ni rekommenderar samt höra lite vad ni anser om att ta spirulina i tablettform. Jag tycker smaken är fruktansvärd, har ni annars något tips på vad man kan blanda spirulina med för att dölja smaken.

  Mvh Lina

 3. Hej Lina !

  Jag brukar blanda I apelsinjuice , det tar bort spirulina smaken väldigt bra !

 4. Hej hej!

  Vlket bra och utförligt blogginlägg 🙂 Jag ville bara tillägga till det du sa om att det är viktigt att välja ekologisk spirulina. Det räcker tyvärr inte helt 🙁 billig ekospirulina från Kina som man får om inget annat ursprung specificeras (detsamma gäller alla gröna pulver) kan vara smittad med både Bacillus Cerus och i värsta fall med salmonella! Talar av egen erfarenhet.

  Så handla inte kinesisk spirulina och se till att inte låta en smoothie med spirulina stå alltför länge odrucken. Risken är att tråkiga baciller förökar sig snabbt, särskilt om den inte är nedkyld.

  Kram kram!
  Vilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.