rawfoodfamiljen_rawpowder

Top 10 Superfood – Chia

Chiafrön är definitivt ett superfood som alla bör ha hemma och inta dagligen.

Om något förtjänar titeln “superfood”, så gör chia det.
Chia är oöverträffad bland alla frön och nötter vad gäller energi till kropp och själ.

Fröt har länge använts för bl.a. ökad uthållighet och lång energiförsörjning; har en balanserad blandning av protein, essentiella fettsyror, fibrer, komplexa kolhydrater samt antioxidanter.

Omo ni snabbt vill laga till en chiapudding så
hittar ni ett gott chia recept här från tidigare.

Chia (Salvia hispanica), en nära släkting till salvian, och har länge varit av stor vikt för ursprungsbefolkningar i främst Amerika, från dagens Mexiko och upp genom det moderna US-Southwest. På långdistanslöpningar skulle vissa ursprungsfolk enligt sägen enbart konsumera chiafrön blandat med vatten. Aztekkrigarna skulle äta chia under jaktturer, eftersom det ger energi, uthållighet och styrka för kroppen.

Chia är en fantastisk superfood. Den har 20% komplett protein, högt i korta omega-3 fettsyror, 40% fiber, och 32% hälsosamma omega-3 ALA fettsyror som kroppen inte kan producera på egen hand.

Flera studier har länge bekräftat uppfattningen att Chia frön kan hjälpa vid behandlingen av diabetes. En studie publicerad i British Journal of Nutrition, januari 2009, har till exempel funnit att chia kunde normalisera insulinresistens i råttor med diabetes, och samtidigt minska fett och kolesterol i blodet. Dessa fynd stärker resultaten från en tidigare studie år 2007 för tidskriften Diabetes Care, som drog slutsatsen att chia förbättrade “stora och nya kardiovaskulära riskfaktorer vid typ 2-diabetes” hos 20 patienter.

Dessa imponerande resultat kan ofta tillskrivas det faktum att chiafrön bildar en gel när de intas, vilket fördröjer nedbrytningen av kolhydrater, och vilket vidare gör att matsmältningssystemet bearbetar socker på ett gradvis och mer stabilt sätt.

Chia innehåller protein än något annat sädesslag och är ett komplett protein. De är exceptionellt höga i fiber, vilket gynnar tarmhälsa och mycket bra vid förstoppning. Fröna innehåller fem gånger så mycket kalcium som mjölk, och ger friska ben samt har höga halter av B-vitaminer.

Eftersom Chia frön kan absorbera ca 30 gånger sin volym i vätska, att äta dem under längre motion förlänger en bra vätskebalans och förebygger elektrolytförlust.

Många människor vet att linfrön är en bra källa till omega-3-fettsyror, men dessa behöver malas för att få tillgång till fetterna. Chia behöver däremot inte malas, utan man kommer åt näringsämnena ändå, plus att fröna kan lagras under långa tidsperioder utan att ta skada.

Chia ger också kroppen vitamin A, B, E och D och mineraler såsom kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, niacin, fosfor, kalium, kisel, natrium, svavel, tiamin och zink. Chia frön är också en grym källa till protein, likvärdigt med kött plus att icke lagat protein ej är koagulerat och kan då lättar etas upp av kroppen.

De allra flesta saknar fibrer i sin kost, och genom att helt enkelt lägga till ett 2-3 matskedar chia till din diet, lägger du till 11 gram fibrer.

Chia frön är ett närings kraftverk i korthet

Per gram innehåller chiafrön:

8x mer omega-3 än lax

• 6x mer kalcium än mjölk

• 3x mer järn än spenat

• 15x mer magnesium än broccoli

• 2x mer fibrer än kli flingor

• 6x mer protein än kidneybönor

• 4x mer fosfor än mjölk

Att använda chiafrön i kosten

Med alla positiva fördelar denna lilla frö kan erbjuda, undrar du kanske hur man kan använda chiafrön i kosten, och här är några enkla förslag:

• Strö malda eller hela chiafrön på , rawghurt eller sallad

• Mal dem i mjöl och lägg till dina bakade varor

• Gör en fröblandning och tillsätt en matsked eller så för att din smoothie ska få ett uppsving i protein och fiber.

• Som ägg-substitut i bakning: Lägg en matsked mald chia med 3 matskedar vatten per ägg i ett recept.

• Blanda med mjöl och kryddor nästa gång du gör en panerad fisk, kyckling eller veggie skålen, och det kommer att lägga till en underbart nötig smak och crunch.

• Gör en chia-gel. Vår favorit hemma. För att göra chia-gel, placera 1/3 cup Chia frön i en lufttät behållare, tillsätt 2 koppar vatten och vispa kraftigt. Låt blandningen sitta i 5-10 minuter, och sedan vispa igen innan du placerar i kylskåpet. Blandningen kommer att förvandlas till en gel, och kommer att pågå upp till 3 veckor om kyld. Gelen kan användas i sylt, flingor, yoghurt, smoothies, eller andra livsmedel.
Här hittar ni ett gott chia recept från tidigare.

 

Check Also

Rawghurt med hallon/svarta vinbär

Rawghurt med Hallon/Svarta Vinbär

Mumsig rawfood frukost med svenska sommarbär, toppad med frysta svarta vinbär och svarta mullbär. Självklart gluten …

6 comments

 1. Har funderat en del på det där med att chia kan ersätta ägg i varma rätter, och inom samma ämne, att man kan ersätta ex havremjölk med mandelmjölk i varma soppor o.dyl. Många nya hälsokokböcker använder mkt nötter/frön i varm matlagning. Jag vet ju att mkt näring förstörs när livsmedel upphettas, men är det inte så att vissa fetter blir direkt hålsovådliga om de upphettas, och borde inte chia (och mandel) gå under den kategorin? I övrigt är chia såklart en riktig kung, när man har bråttom, är superhungrig, barnmellis etc. Må så gott!

  • Hej Louise,
   Vi hettar inte heller upp fetter för att behålla dess struktur och hälsokraft. Dock är de flesta av läsarna i någon form av transition fas och för att få in chia i kosten, även om man äter lagad mat, kan man vara lite påhittig och ta det goda med det onda. Håller inte med om att nötter och frön skulle klassas som hälsovådliga i det stora hela, det finns dock alltid enstaka extrema fall som ibland lyfts upp. Känn efter själv vad som känns rätt. Keep up the good work! Bless C

 2. Hej!
  Kan man ge chia till barn under ett år, tex som chiapudding eller blandat i smoothie?
  Det är ju massa nyttigheter men kanske också finns ämnen som deras små kroppar inte kan hantera?
  Tack för bra tips!

  • Hej Carolina! Absolut kan du ge ditt barn chia. Vi började med Leon vid 10 månader men det fungerar säkert bra vid 7-8 månader oxo. Kolla i toaletten för att se om det blir processat bara. Blanda med lite rinnande kokosolja och mosade bär, och du har ett favorit mellanmål/ Mvh Chris

 3. Hej!

  Följer frågan ställd 26 januari. ☺ chia rekommenderas ju i gröt och bröd etc så värme borde vara ok? Det enda jag kan tänka mig är att det tappar näring i så fall. Om det gör det, tappar det väldigt mkt? Är det idé att fortsätta med chia i gröt och brödbak tänker jag.

  Sedan undrar jag varför det går att läsa här och där varför barn under 1 åt inte ska äta chia? Har det att göra med att de inte alltid klarar att smälta?

  Väldigt tacksam för svar!

  • Hej Andrea,
   Läs svar ovan till 26e Jan.
   Man kan läsa mkt här och där, och som sagt det har funkat kanon för oss med Leon från 10 månader.
   Och beroende på hur varmt så skulle jag säga att de inte tappar avsevärt i näring. Håll dig till rumstemp eller under 40 för att vara säker, Keep it up! 😉 C

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.