Sötningsmedlet Agave Nektar

I dagsläget finns det flera kända rawfood förebilder i Sverige som gör ett fantastiskt arbete att sprida denna hälsosamma livsstil. Raw kulturen har ökat markant senaste tiden och media har börjat följa med i denna trend. Det finns väldigt många olika anledningar till att börja äta raw, många är friska och vill börja äta mer grönt i förebyggande syfte, medans andra har sjukdomar de vill läka ut med raw kosten.

Raw food betyder inte nödvändigtvis att samtliga matval är nyttiga och bra för kroppen. T ex har vi sötningsmedlet agave som snirklat sig in i raw kulturen och blivit en av akilleshälarna. En produkt som behövs ifrågasättas och omvärderas.

Rawfoodfamiljen vill förespråka en hälsosam och läkande kost med största delen rawfood. Att maten ska vara din medicin, att den ska hjälpa kroppen att komma i balans. Att allt vi äter har högt näringsvärde och tillför kroppen något bra, även desserter. För er som nyligen har hittat hit till bloggen kan jag (T) berätta att göra raw gotte grejer är en av mina stora passioner här i livet 🙂 Med “raw” menas att gottet är tillrett utan socker, ägg, gluten och mejeriprodukter, och utan att bli upphettad över 42 grader. Som ni kommer förstå av nedanstående text så tar vi avstånd från den populära agaven som är otroligt belastande för levern och kroppen, vi väljer istället att använda honung, torkad frukt eller yacon sirap som sötningsmedel. Det finns även björksocker och stevia som är snälla varianter av sötning, men hittills har jag inte jobbat med dessa så kan inte uttala mig hur dom funkar.

Agave Nektar

Agave Nektar är en produkt som inte används på erkända hälsocenters och som de stora världsledande inom raw food och levande föda bojkottar totalt och varnar för. (Dr. Brian Clement, M.D. Gabriel Cousens, Mike Adams, Dr. Mercola, David Wolfe)

Låt oss ta en närmre titt på denna söta smörja 😉

Agave växer främst i Mexiko, men du kan även hitta dem i södra och västra USA, liksom i Sydamerika. Agaves är inte kaktusar, men suckulenter av yucca familjen, närmare släkt med amaryllis och andra liljor. Ätbara delar av agave är blommor, blad, stjälkar och saven. En mogen agave är 7 till 12 meter i diameter med blad som är 5 och 8 meter hög – en imponerande anläggning i kroppsstorlek. Det finns över 100 arter av agave, i en mängd olika storlekar och färger.

Branschen vill att du ska tro att agave nektar tappas direkt ner i din burk, ingenting kunde inte vara längre från sanningen. Trots tillverkarens påståenden är den mesta agave ”nektarn” inte gjord av saven av yucca eller agaveväxten utan från dess ananas-liknande rot. Roten har en komplex kolhydrat som kallas inulin, som består av fruktos molekyler.

Processen som de flesta agave tillverkare använder för att omvandla detta inulin till ”nektar” är mycket lik den process genom vilken majsstärkelse omvandlas till High Fructose Corn Syrup, alltså glykossirap.

M.D. Gabriel Cousens ”- Agave nectar raises blood sugar just like any other sugar”

Det är en stor process att omvandla kolhydrater till en flytande nektar. Detta görs genom genetiskt modifierade enzymer och en kemisk intensiv process med frätande syror, klarningsmedel, och kemikaliefiltrering som resulterar i en mycket raffinerad sockerlag som innehåller 70% – 92% ren fruktos – ännu högre än (HFCS) glykossirap, vilken ligger på 55%.

Här är en ofullständig lista över de kemikalier som många tillverkare använder:

  • Aktivt kol
  • Katjoniska och joniska hartser
  • Svavelsyra och / eller fluorvätesyra
  • Clarimex
  • Inulin enzymer
  • Fructozyme

Informationen ovan är hämtad från Dr Joseph Mercolas artikel.

Här finner ni en artikel av David Wolfe.

Hippocrates Institute om agave.

Ytterligare info om agave.

Men hur är det då med naturligt förekommande fruktos?

Fruktos i frukt och grönsaker är inte samma fruktos molekyl som du hittar i syntetisk majssirap och agave som tillverkas i labbet. Naturligt förekommande fruktos kommer tillsammans med fibrer, enzymer, vitaminer, mineraler och antioxidanter, medans fruktos sötningsmedel inte har något näringsvärde alls.

Trots vetskap om agavens negativa egenskaper så fortsätter en del kända rawfood förebilder både i Sverige och utomlands att använda agave i sina recept och böcker. Väldigt tråkigt att de inte är mer innovativa än så när det finns så många andra sötningsalternativ med positiva hälsoeffekter. Men jag tycker mig ändå se att en liten förändring har börjat ta form och vissa receptskapare faktiskt skippar agaven 🙂

Check Also

Övergången mot den olympiska dieten

De flesta av oss är sökare, medvetet eller omedvetet. Det vi söker är oftast vår …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.