Äntligen fredag

Ojoj vilken vecka det varit! Mitt huvud fullständigt sprutar ut olika bakprojekt och jag har lyckan att testa nästan allihop för det är stooor efterfrågan på raw desserter här i Lima just nu 🙂

Säsongen för den söta frukten är snart över och då försvinner bl a jordgubb och mango, två stora favoriter om jag får välja. Det finns självklart mango att få tag på, men den ekologiska blir mycket dyrare samt att vi valt att välja färska råvaror som är i säsong och lokalt odlat. Om någon månad blir det mer päron och äpple som gäller, ingen av dessa typiska svenska frukter har jag jobbat speciellt mycket med så ska bli spännande och se vad det blir av det hela.

Testade att göra en morotskaka då det faktiskt kommer finnas morötter året runt. Mycket utmanande när man inte har några russin, fikon, dadlar, aprikoser eller katrinplommon som normalt håller samman morotsbotten. Faktum är att dessa produkter jag nyss nämnde inte finns ekologiskt odlat att få tag på här, så jag har helt enkelt fått tänka om och runt tidigare recept erfarenheter, och det har funkat grymt bra ändå. Har säkert nämnt det tidigare, att jag senaste veckorna har utvecklats något otroligt i och med bristen på ekologiska produkter. Känns ibland som jag kokar soppa på en spik, men underligt nog blir slut resultatet nästan alltid bra, känner mig som en alkemist som gör grus till guld 🙂

Men tillbaka till morotskakan, en väldigt rawmantisk och saftig sådan med krämig chock-rosa frosting 🙂

Raw food carrot cake with pink frosting

Förra helgen på ekologiska marknaden köpte jag den typiska peruanska frukten lucuma. Hade aldrig smakat den i fruktform tidigare, bara som superfood pulver, och det är två helt skilda smak upplevelser. Frukten smakar på ett ungefär som vaniljsås med kola-aktig karaktär, en smak som man nog älskar eller hatar. Jag älskar den 🙂 Här i Peru är lucuma möjligen den populäraste glass-smaken och de flesta peruanerna älskar lucuma.

lucuma frukt

Skalet på lucuman är brun-mörk grönt när frukten är mogen och den har en eller två kärnor som för mig är identiska med kastanjer. Enligt vår hemhjälp så skär man den på mitten och gröper ur den som en avokado. Fruktköttet är kompakt och förvånansvärt torrt, skulle kunna vara vattenmelonens raka motsats. Lucuma har höga nivåer av B3, karoten, fiber, vitaminer och mineraler som t ex järn.

Efter önskemål av våra peruanska vänner att göra en raw food dessert med deras favorit, så blev resultatet denna chokladtårta med lucuma kräm. Kan vara den godaste tårta jag någonsin gjort!

choklad tårta med lucuma kräm

Check Also

glutenfritt ekologiskt ris och bovete bröd sattva bageriet utan jäst

Vegan och Glutenfritt

Vi får ständigt frågor om vi äter någon tillagad upphettad mat, och yes, det gör …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.