Ikväll kunde jag inte hålla mig, var bara tvungen att göra lite lakrits raw food godis, måste vara en typisk craving för lakrits-älskande utlandssvenskar 🙂
När jag var fem år smakade jag djungelvrål för första gången, oj så gott det var, sedan den dagen är lakrits i nästan alla former min absoluta favorit godis, och helst salt före söt, precis som med mat, kanske lite konstigt med tanke på min dessert specialitet 🙂 men hellre oliver och örtsalts-marinerad kålsallad framför en rawtårta, Chris är också en salt-människa. Vad föredrar ni??
Tycker choklad och lakrits går väldigt bra ihop och vill i framtiden komma på någon riktig smaskig choklad/lakrits tårta. Nu ikväll blev det lite enklare gotte och jag fick hjälp av León eftersom Chris är iväg och jobbar.
Sega lakrits-kulor rullade i ekologiskt lakritspulver från Kalabrien, Italien.
Och lakritspinnar med rosa salt från Cusco, Peru och svart lava salt från Hawaii.
Rå Lakritsrot- En superrot
Lakritsroten är en ärtväxt med upp till 10 meter långa rötter som växer vilt i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran.
Denna superrot har varit känd i flera tusen år och medicinkännare som Hippokrates prisade den för dess magbefrämjande effekter.
Lakritsrotens medicinska verkan är bl a:
- slemlösande
- upphostningsbefrämjande
- lätt laxerande
- urindrivande inflammationshämmande
- kramplösande
- läkande effekt på magsår betingas främst av flavonoiderna
Kom ihåg att lakrits och salmiak höjer blodtrycket. I vissa studier han man kommit fram till att 50 gram lakrits eller salmiak om dagen är illa om man har högt blodtryck (hypertoni). Effekten är dock väldigt olika på olika personer. Så var försiktigt, speciellt med rent lakritspulver!