Raw hemmagjord Kakaomassa/Pasta

handskalade raw råa kakaobönor

Det är inte bara hemmagjort raw nöt-, kokos- och frösmör jag gör, utan även raw kakaomassa/pasta. Allt började när vi bodde i Peru under 2014, för där var det oväntat nog svårt att få tag på kakaosmör och kakaopulver i butikerna. Detta gjorde att jag fick tänka om och började funderade lite på det här med whole foods och tänkte på hur onödig process det egentligen var att separera smöret och pulvret.

Kakaomassa/pasta är alltså smör och pulver i ett, det är malda hela kakaobönor där smöret trängt igenom lite och gör det krämigt när det är lite varmare och nymalt iallafall. Under hela Peru tiden gjorde jag bara choklad med kakaomassa, funkade hur bra som helst och jag är så glad att bristen på kakaosmör och pulver fick mig att tänka utanför min komfortzon och i nya banor 🙂

Kakaobönorna på bilden ovan är ekologiskt odlade och handskalade från Selva Central området (centrala djungeln) – Junín, Peru. Superlyxigt och veta vart dom kommer ifrån.

 

Jag brukar göra min egna kakaomassa/pasta så här:

I en Vitamix torrmalningskanna häller jag ner 150-300 gr skalade hela kakaobönor av raw kvalitet. Det funkar säkert i en matberedare också, har dock aldrig testat. Kanske fungerar det även i Vitamixkannan också, men tror att torrmalningskannan inte kommer upp i samma värme som den stora kannan… (Den som testar kanske kan vara så vänlig och återkomma med resultatet.) Kanske funkar det även med kakaonibs om de inte känns för torra.

Med tampen (den svarta plaststaven) trycker jag sen ner bönorna medans de körs i torrmalningskannan. Efter ett tag så kommer fettet igenom och det börjar bli krämigt och flytande. För mig har det aldrig kommit upp i någon märkbar värme medans jag kört, har dock aldrig tagit tempen, men är hundra på att det inte överstiger 42 grader.

Sen är det enklast att hälla upp kakaomassan på bakplåtspapper i någon slags form, för det kommer efter några timmar att stelna till stenhårt.

rå kakaomassa raw kakaopasta på raw kakaoböna

När jag gör egen raw kakaomassa/pasta så brukar jag passa på att göra nått gott medans det är mjukt och flytande. Annars så spar jag den stora stelnade råa kakaopasta-kakan i skafferiet.

T ex så blev det häromdagen dessa saltlakrits och citron chokladsnurror. Bästa påskgodiset!!! Receptet kommer med i min nästa e-bok som innehåller massa lakritsgotte varianter för alla oss lakritsälskare.

Happy chocolate making folks!!!

lakrits och citron choklad snurror gjort på raw kakaopasta

Check Also

kålwrap med krämig saffrans-hirsotto, nektarin chutney, avokado och gurkskivor med hackad mynta, hälsosam mat, detox mat, mat man blir smal av, nyttig näringsrik mat, god vegan mat, rawfood recept middag lunch

Kålwrap med Saffran/Broccoli Hirsotto

Att använda kålblad som tallrik/wrap är verkligen smidigt, blir mycket mindre disk 🙂 Igår blev …

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.