Övergången mot den olympiska dieten

De flesta av oss är sökare, medvetet eller omedvetet. Det vi söker är oftast vår bortglömda tillhörighet till det spirituella.

Lyckligtvis har vi mycket att hämta i och med våra kostval.

I konsten att ta sin kost och näring till det högsta, spirituella planet, så påträffas ett flertal viktiga skeden i form av övergångar.

Själva ordet “övergång” skapar möjlighet till kontinuerlig och medveten förändring i vårt liv. Det håller dörren öppen för evolution, där vi alla är i konstant förändring på alla nivåer i vårt mind-body-soul koncept. Stegen i “Spiritual Nutrition” leder hela vägen upp till en jämförelsebar olympisk nivå, även om vägen brukar börja med att helt enkelt ta bort försurande livsmedel. Det som kan liknas vid själva OS, och det vi tränar för och delta i, är naturligtvis, planetens medvetandetransformation.

Medan vi utforskar vår individuella väg och övergångar måste det också nämnas att om vi inte kan fungera tillfredsställande i våra världsliga roller, eller om vi reagerar för mycket på föroreningar till följd av den rena kost vi äter, då är vår kost inte korrekt i just detta skede i vårat liv, oavsett hur ren den än må vara. I konsten att styra sin näring mot det spirituella, och för att hålla en balans, optimal hälsa, och suveränitet, är inte vår största utmaning och orosmoment att hitta idealet kring den renaste dieten, utan just att hitta den mest lämplig dieten för flödet av spirituell energi och vår livssituation.

Övergång från försurande mat

Den första etappen innebär att släppa all bearbetad, bestrålad, genetiskt manipulerad, förfalskad, snabbmat och skräpmat samt allt vitt socker, vitt bröd, godis, frysta middagar, bakverk, läsk, kaffe, och allt icke-ekologiskt kött som behandlats med nitrater och nitriter, pastöriserad mjölk och ost, bakverk innehållande raffinerade oljor, och livsmedel som innehåller tillsatser och alkohol. Detta steg tar tid. Det handlar om att begrunda och studera vad som egentligen satts i livsmedel, och lära sig att inhandla hälsosamma livsmedel.

Ökning av Grönsaker

I nästa steg lägger vi in mer grönsaker eftersom deras alkaliniserande, basgörande, mineraler hjälper systemet att börja avgifta från den försurning som rött kött medfört, till att ställa om sig när vi ersätter med mer grönsaker. Vid bedömningen i denna övergång, är det viktigt att komma ihåg att animaliska livsmedel bromsar utvecklingen av kroppens spirituella energi.

Bli en antenn/ledare av den spirituella energin

Nästa steg börjar med det som brukar beskrivas som makrobiotisk kost och Paavo Airolas lacto-vegetarian kost, vilket är den grundläggande kost som äts av kulturer runt om i världen som är kända för sin hälsa och livslängd. I detta steg ingår också medvetenhet och kunskap kring matkombinering, hög eller låg-protein diet enligt sin kroppskonstitution, hur man tillreder växt baserade livsmedel, samt att tänka på rätt timing,samt att exakta mängder av livsmedel blir mer finslipade. Det är i detta skede som mer vikt läggs på att höja sin kompetens kring groddning av frön och nötter, samt förstå betydelsen av att använda livsmedel som föryngrar. Mot slutet av denna etapp övergår man  till 60-80% bioaktiva (råa) och biogena (livsgivande) livsmedel, och 20-40% biostatiska (kokta) livsmedel. Denna diet kan vara under lång tid, och är för många även den huvudsakliga underhållsdieten. Att hålla sig till 80% rå och levande föda, kommer ge en gradvis avgiftning genom åren, samt sakta öka vårt systems kosmiska energi. Denna diet stödjer helt det andliga livet.

Motionsnivån av Spirituell näring

Denna fas involverar mycket gröna grönsaker och en viss ökning av frukt med lågt glykemiskt index (kom ihåg att vi alla måste hitta vår egna optimala procent). Den höga andelen av strukturerat vatten i dessa livsmedel hjälpa till att lösa upp gifter och ökar införseln av näringsämnen i cellerna. Biogena livsmedel är de mest syresatta och återställande för systemet. Genom att öka flödet av livsenergin i ens system, ökar denna fas markant potentialen för den kritiska energinivån som behöver uppnås för att väcka den spirituella energi som ligger vilande inom oss. Denna diet påskyndar också rensningen och den ökningen av andlig energi, när den väl är väckt.

Detta steg är faktiskt mycket lätt att följa. Levande föda är en ständig påminnelse om vår tillhörighet till den levande planeten och naturens cykler. En del av anledningen till att jag och andra har haft en stabil vikt, liknande studentvikten, är att denna diet levererar mer än tillräckligt med näringsämnen, jämfört med RDI-värden. Det är viktigt att komma ihåg att i processen för vår individuella transformation så krävs mindre och mindre fysisk mat för att upprätthålla den fysiska kroppen. Den stora data vi har kring denna typ av kost lämnar inget tvivel om kostens lämpligheten när vi talar om det materialistiska-mekanistiska begreppet om  näring.

Med ökat proteinintag, och bra fetter, avokado, blötlagda nötter och frön, mald linfrö, kan vi även öka vår vikt. Att lära sig att kontinuerligt justera dessa näringsämnen för att bibehålla optimal fysisk funktion och styrka för våra världsliga arbete är en del av konsten att Spiritual Nutrition.

Olympisk träning och OS deltagande

Den “olympiska” delen av denna nivå inkluderar den spirituella fastan, som med 3-4 ggr per år, är en sju-dagars fasteperiod på enbart grön juice. Det kan även innefatta minst en fyrtio dagars fasta någon gång i vår mänskliga evolution. Fasta är en tid av ökad meditation och fasta från världsliga aktiviteter. Detta är en erkänt kraftfull andlig metod som förbättrar transformationsprocessen. Spirituellt fastande med ökad meditation är vårt mest effektiva verktyg, och förvandlar vårt system till en superledare för rening och spirituell energi. När vi når en viss punkt av rening, är faste-programmet inte längre avsett för rening av kroppen. Genom att följa en 95-100 procentigt rå och levande kost kan vår kropp rena med samma hastighet som den interna metaboliska slaggproduktion och vår exponering av miljöföroreningar. Man börjar sedan att använda fastandet för att ytterligare förbättra sin spirituellt ledande energiflöde och transcendentla transformation.

 

Källor för denna artikel är:

1. Cousens, Gabriel. Spiritual Nutrition. Berkeley, CA, North Atlantic Books, 2005.
2. Airola, Paavo. How to Get Well. Phoenix, AZ, Health Plus Publishing, 1974.
3. Kushi, Michio. Natural Healing through Macrobiotics. Tokyo: Japan Publications, 1979.
4. Wigmore, Ann. The Hippocrates Diet. Wayne, NJ: Avery Publishing Group Inc., 1984.
5. Kulvinskas, Viktoras. Survival into the 21st Century. Woodstock Valley, CA: 21st Century Publications, 1975

Författare Dr. Gabriel Cousens, översatt av Chris Argus.

Check Also

rawfood blogg, 801010, rawfood, råkost, häslosam diet, rawfood diet, frukdiet, rawfood till barn, gå ner i vikt med rawfood, dieter, kostråd, levande föda

Cashewnötter och Candida

I ett tidigare inlägg om agave nektar kunde ni läsa om varför man bör undvika …

3 comments

  1. Jag är vegan sen tidigare och har precis fått diagnosen celiaki, tycker att middagar är så himla svårt att laga utan gluten ,mejeriprodukter och andra animalier och är rädd att jag inte kommer få i mig alla viktiga näringsämnen (har nämligen benskörhet också pga försämrat näringsupptag genom hela mitt liv pga celiakin) vet ni nån bra receptbok eller hemsida med goda recept? Gärna lättlagat 🙂

  2. Superbra inlägg, tack! 🙂

  3. Tack, villet bra inlägg!
    Men jag undrar lite vad som menas med “om vi reagerar för mycket på föroreningar till följd av den rena kost vi äter, då är vår kost inte korrekt i just detta skede i vårat liv, oavsett hur ren den än må vara”? Skulle man i så fall kunna påverkas negativt av att äta ren mat? Du får gärna utveckla! Om du vill:)

    En fråga till T också: jag undrar hur det gick med hennes hår? Minns att hon körde WO för ett bra tag sen men vet inte om hon berätta vad hon tyckte om det? Blev håret bättre? Kör hon fortf med det?

    Tack för att ni bloggar o delar! Betyder mycket att få er inspiration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.