Om Rawfood

Rawfood kan översättas till råkost och levande föda. Det är kost som inte har upphettats och består av plant-baserade ingredienser och är fri från animaliska produkter; en rå vegankost med andra ord.

Råkost har visat sig ha mycket positiva hälsofrämjande egenskapar som stödjer kroppen i dess själv-läkningsprocess. Listan är lång över nutida framgångsexempel från en naturlig inriktning på kosten, och redan i antikens Grekland förespråkades kostens vikt på hälsan, främst av fadern av modern medicin, Hippocrates, som sade “Låt maten vara din medicin och din medicin vara maten.” (“Let thy food by thy medicine and let thy medicine be thy food”)

Den grundläggande principen i rawfood är att matens viktiga beståndsdelar; såsom proteiner, fetter, vitaminer, mineraler, fyto-nutrienter, och enzymer delvis förstörs vid upphettning ovan 42 C. När dessa beståndsdelar hålls intakta så är deras positiva effekter i kroppen som mest effektiva. Levande föda med blötläggning och groddning av frön, nötter  och baljväxter utökar näringsinnehållet ytterligare. Man kan krasst säga att att ju fler enzymer man har i sin enzym-pool, desto högre vitalitet har man, och kan på så sätt rena, avgifta, och bygga upp kroppen bättre samt stå emot och förebygga sjukdomar mer effektivt.

Om Hippocrates var fadern av hälsosam mat, så var Ann Wigmore modern av den nya tidens mat-hälsorörelse. Hon självläkte sin egen tjocktarms-cancer med vetegräs juice och rå och levande föda, och på 60-talet startade hon Hippocrates Health Institute som länge arbetat framgångsrikt med att läka folks allt vanligare åkommor på ett naturligt sätt. Ett annat framgångsrikt center heter Tree of Life Rejuvenation Center där man uteslutande arbetar med rå och levande föda i kombination med grön-juice-fasteprogram.

Forskning från framstående läkare och institut världen över, främst USA, har länge påvisat fördelarna med rå och levande vegansk föda. 

De nordiska officiella kostråden går i samklang med den överhängande majoriteten av världens länder där minskad kött konsumtion och mer plant-baserad mat främjar folkhälsan. Rawfood tar dessa kostråd än längre, och med än mer effektiva hälsoresultat. Som David Stenholtz, ordförande i Läkare för framtiden, nämner, är hälsa en enklare ekvation där man vill nå så högt näringsinnehåll per kalori som möjligt; alltså inga tomma kalorier utan val av ingredienser som är så näringstäta som möjligt, utan att att överäta i kalorier. Plantbaserad rå och levande föda är det bästa alternativ för detta ändamål.

Plant baserad kost har visat sig vara otroligt kraftfull i förebyggande av sjukdomar, och där en forskarsiffror på 80-85% av alla världens sjukdomar kan förebyggas med rätt kost. Vanliga sjudomar som kraftigt har förbättrats:

  • Hjärt-kärl sjukdomar
  • Diabetes
  • Högt blodtryck
  • Cancer
  • Övervikt
  • Njur- och leverproblem
  • Eksem

Att hålla sig till en kost med mycket rawfood kan också leda till ökad fertilitet och bättre arvsanlag. Att döma av den studie som Dr Pottenger gjorde med 900 katter märktes en tydlig skillnad mellan de katter som åt lagad mat med pastöriserad mjölk och naturlig rawfood, framförallt i kattungarna i nästföljande 4 generationer. De katter i kontroll gruppen som åt rå mat och mjölk var alla hälsosamma och fick normala ungar. De andra katterna som åt lagad mat, fick ungar med successivt försämrad syn, hjärtproblem, skelett-avvikelser, hudproblem som svamp och parasiter, fler mentala avvikelser som irritation och saknad av sexuell drift. All fertilitet hade avstannat vid 3:e generationen och det blev ingen 4:e generation hos de katter som åt lagad mat. Läs mer om studien i detta inlägg ( kommer)

En snabb blick in i naturens kosthållning visar att inget annat “djur” upphettar sin mat, och inget annat djur, förutom husdjur, har ens nära samma andel sjukdomar. Lägg till att ovan nämnda “välfärdssjukdomar” har katastrofalt skjutit i höjden i och med den industriella revolutionen då huvuddelen av energi intaget ofta kommer från den animaliska delen av kosten, dvs från kött, mejeri och ägg.

Det finns helt klart olika förhållningssätt inom just genren rawfood men de flesta seriösa rawfoodare siktar på en så högkvalitativ diet som möjligt, dvs att i största möjliga mån använda ekologiska, färska, och någorlunda närproducerade ingredienser, samt att involvera mycket gröna blad, groddar och minska intaget av sötsaker som torkad frukt och ofördelaktiga nötter som cashew och jordnötter.

På senare är har det också blivit allt vanligare med s.k plant-baserade superfoods, vilka används flitigt av rawfood entusiaster och har ännu högre näringstäthet än de vanliga ingredienserna, plus att en del superfoods gränsar till medicinal-örter. T.ex så har gojibär använts i kinesisk medicin under årtusenden, maca använts av inka indianer, och chiafrön använts av azteker och maya indianer.

Så vad innehåller ofta ett vanligt rawfood skafferi?

Grönsaker, frukt, nötter, frön, groddar av alla dess slag, alger, bär, torkad frukt. Det mesta är ekologiskt och inget processat eller halvfabrikat. Läs mer om ingredienser i rawfood köket.

Om man inte använder spis och ugn, vilka verktyg använder man då?

Blender, mixer, matberedare, torkugn, juicer, kniv & skärbräda, stavmixer, spiralizer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.