Äntligen blöjfritt

Äntligen är dagen kommen då León faktiskt är helt blöjfri, dag som natt! Två veckor utan nattblöja har nu passerat, dryga 2 1/2 år med blöja räcker gott och väl.

Innan den lille mannen var född så bestämde vi oss för att tygblöjor var det enda alternativet. Först och främst för att vi ville göra vårt allra bästa för att ta ANSVAR, gentemot León och naturen, även om det skulle innebära att gå utanför vår bekvämlighetszon. Många runt omkring oss skrattade åt tygblöjeidén och sa att det skulle bli mycket att tvätta, äckligt, omständigt och obekvämt. “-Det är ju så bekvämt med engångblöjorna, torra flera timmar och hela natten, sen kasta direkt ner i soporna.”

Vi ville vi ha naturmaterial mot Leóns lille rump istället för kemikaliebaserad plast. Engångsblöjor består av pappersmaterial som impregnerats med olika kemikalier och parfym. Enligt en studie från år 1999 som Greenpeace gjorde, visade det sig att det fanns TBT, ett hormonförändrande ämne, i bland annat Pampers blöjor. När engångsblöjorna tillverkas används cellulosa och mjukgörande kemikalier man behöver för att bryta ner träfibrerna. Endast hälften av kemikalierna som används i engångsblöjor kan brytas ner naturligt i naturen, resultatet blir en vattenpåverkan som har visat sig släppa ut syretärande medel i våra vatten.

Och för att inte tala om de enorma sopberg som engångsblöjor skapar!! Enligt det svenska tygblöjeföretaget Imse Vimse så använder ett barn ca 6000 engångsblöjor under en blöjperiod. Det blir 1050 kg per barn som tar ca 500 år att bryta ned. Svenska blöjbarn fyller 14 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor per år. Till tygblöjor används endast ca 4,8 kg tyg som kan återvinnas! Visst, det blir en del tvättande, typ var 2-3 dag, det känns så mycket bättre att då använda lite extra vatten istället för att vara delaktiga i blöj-industrin.

Engångsblöjor är med andra ord en riktig miljöbov!

tygblöja i frotté med tryckknappar från svenska företaget Imse vimse

León har sedan födseln använt tygblöjor. Det var en djungel att förstå hur allt funkade, så vi körde på enklaste varianten och började med vikblöjor plus en blöjbyxa, med rispappers-inlägg. Sen köpte vi ovanstående bilds blöja som blev en favorit, frottéblöja med tryckknappar och blöjbyxa av svenska tygblöjeföretaget Imse Vimse. Sen gick vi vidare till en allt-i-ett blöja, nedanståender bilder, även den Imse-Vimse, som kändes väldigt smidig med bara en del. Men så ofta som det gick, iallafall på hemmaplan, lät vi León gå helt utan blöja.

Vi har även kört på ekologiska engångblöjor vid enstaka tillfällen, ibland var det absolut nödvändigt, t ex vid längre bilresor och semestrar där det inte fanns möjlighet att tvätta. Och i och med flytten hit lämnades tygblöjorna i Sverige, så det fick bli engångsvarianter här, fruktansvärda med parfym och konstigheter, så grymt skönt att slippa dom nu 🙂

imse vimse tygblöja allt i ett imse vimse tygblöja allt i ett

Den bästa fördelen med tygblöja är att barnet känner på en gång när det har kissat/bajsat. Barn använder engångsblöjor allt högre upp i åldrarna bara för att engångsblöjor nuförtiden är FÖR torra. León sa alltid till eller kom direkt till mig när han hade kissat, för vem vill gå omkring med fuktig blöja? Och det är en skröna att man skulle bli hjulbent och att barnet skulle lära sig gå mycket senare av tygblöjor. León tog sina första stolta steg när han var 11 månader 🙂

León blev blöjfri under dagtid när han var 18 mån, det var vår ute och han fick kissa vid någon buske, hur smidigt som helst. Dock ville han fortsätta att bajsa med blöjan på, så han gick alltid och hämtade en själv när det var dags för bajs. I höstas när vi fortfarande bodde i Sverige bajsade han ett gäng gånger på toaletten, men det försvann när vi flyttade hit till Peru, det var svårt att få honom trygg på nya toaletter hela tiden, vi bodde på så många olika ställen innan vi till slut landade i den här lägenheten vi nu hyr.

Men så en kväll för typ 2 veckor sedan fick han somna utan blöja för ett myggbett kliade precis där blöjan satt, och innan jag la mig tog jag upp honom för att kissa på toaletten. Det funkade superbra den natten så tänkte att nu kör jag på detta, och blöjpaketet hemma började ta slut för han bajsade typ 2-3 gånger per dag. Jag sa till honom att det här är sista blöjan, sen är dom slut, och du har ju ingen blöja på natten längre… Okej tyckte han och gick och satte sig på den nyinköpta pottan som man också kan göra om till en barntoalett-ring. Jag är helt chockad att det gick så lätt 🙂

Är man intresserad av tygblöjor finns det en massa info på nätet, rekommenderar Minimundus och Imse Vimses sajter för info och inköp.

Check Also

Rawghurt med hallon/svarta vinbär

Rawghurt med Hallon/Svarta Vinbär

Mumsig rawfood frukost med svenska sommarbär, toppad med frysta svarta vinbär och svarta mullbär. Självklart gluten …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.