Modernitet, Specifik Sjukdom och Döden, del 1/3

Modernitet är ett intressant koncept. Enligt Websters online-definition av att vara modern, refererar en version till hur man “utvecklas i en tid nära den nuvarande”, och agerar utifrån att “bygga på eller använda den senaste informationen, metoder eller tekniker “. Men ingenting nämns om modernitet är positiv eller negativ. När ordet används i dagligt tal i en post-koloniserad värld där näst intill alla strävar efter att vara “moderna” som västländerna, har ordet oftast en positiv klang. Problemet är att den västerländska paradigmen av materialism och kapitalism har involverat mycket lidande och orättvisor i världen. Vi måste därför omvärdera begreppet att vara modern. Modern utveckling måste vara holistisk, och beakta alla lager av individuell och planetär hälsa. Världen och kommande generationer kräver att vi ska vara moderna, lära oss av tidigare misstag och anpassa de nuvarande sätten att fullt främja hållbar och rättvis praxis. Vår nuvarande individuella hälsa och globala miljösituation för med sig en positiv aspekt; många forskare och grupper förs samman för att utveckla verkligt fungerande lösningar. Den nödvändiga förändring av den stig vi går på verkar vara självklar, men tydligen är det svårare att sätta de utvecklade lösningarna i handling. Det verkar som om folk föredrar konformitet och den föga fungerande strategin än att öppna upp till en positiv konstruktiv förändring och ta sin individuella modernitet på allvar.

Inom vår ram av hälsa, syftar detta blogginlägg att diskutera hur vi kan vara moderna angående några av de allvarligaste folksjukdomarna i vår tid. Vi kommer att beröra fakta och lösningar för hjärtsjukdomar, vanliga cancerformer, fetma, diabetes, tandhälsa, samt frågan alla försummar eller ämnar skjuta i framtiden, döden. Den föreslagna lösningen är enklare, närmare till hands, och mer kraftfull än de flesta är medvetna om. Vi tar även en kort titt på varför till synes klara studier och fakta inte kommuniceras på ett transparent sätt för att styrka  allmänhetens medvetenhet. Vi börjar med de frågor som ligger närmast våra hjärtan, just våra brustna hjärtan.

Brustna Hjärtan
Vi alla vet att vårt hjärta är av största vikt för vår hälsa. Ändå, som mänsklighet, är vi på väg att begå kollektivt självmord genom att inte seriöst utbilda oss angående detta döds-allvarliga symptom. Litteratur med lösningar finns där ute, men vi måste aktivt söka den, och sen såklart tillämpa kunskapen. Utan att gå för djupt in i fysiologin av hjärt-kärlsjukdomar kan vi dra slutsatsen att högt LDL-kolesterol och  ackumulering av plack i artärerna bildar ett recept för hjärtinfarkt, förr eller senare. Den goda nyheten är att detta till stor del, om inte uteslutande, är på grund av dåliga kost- och livsstilsval, något som är relativt enkelt att justera. I en studie av 20 länder och deras kostvanor så visade det sig att “kulturerna som har lägre hjärtsjukdomar äter mindre animaliskt mättade fetter och proteiner, och mer fullkorn, frukt och grönsaker” (Campbell 116). Denna studie ansåg inte det nyttiga mättade fetterna från till exempel kokosolja utan hänvisar till de mättade fetter från djur.

Man skulle kunna tro att de miljarder dollar, och årtionden av tid, investerade i hjärtforskning har lett till enorma resultat, men tyvärr är detta inte sant. Det har med all säkerhet varit en del framsteg. Sedan 1950 har dödligheten i hjärtsjukdomar minskat 58 %, vilket initialt verkar som en seger. Men tittar vi närmare på denna nedgång och förstår att den främst beror på kemiska och tekniska framsteg, så ser vi att vi har samma hjärt-kärl incidens (ej dödligheten) som på 1970-talet (Campbell 122). Med andra ord betyder det att även om vi inte dör lika ofta av hjärt-kärlsjukdom så får vi det fortfarande lika ofta. Vår strategi behöver uppenbarligen vara annorlunda; vi måste gå till botten med problemet för att lösa det. Den nuvarande allopatiska (symptom-baserade) medicinen kommer inte att ge en verklig lösning på den nuvarande epidemin av hjärtsjukdom.

Lyckligtvis är lösningen lättare och enklare än förväntat för ett så pass allvarligt hälsoproblem. Den bästa metoden, föreslagen av två av förfäderna av hjärtbehandlingar, Dr Dean Ornish och Dr Caldwell B. Esselstyn, bekräftar att en växtbaserad fullkornskost är den mest effektiva behandlingen och förebyggande för hjärt-kärlsjukdom (Campbell 128). Notera att detta pratar om en plant baserad vegan kost, som inte är fullt rå och levande, vilken den har ännu mer positiva hälsoeffekter. 

I nästa del tar jag upp vanliga cancers, fetma och diabetes. 

Check Also

Top 10 Superfood – Chia

Chiafrön är definitivt ett superfood som alla bör ha hemma och inta dagligen. Om något …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.