
Lingon är en riktigt svensk superfood som finns lättillgänglig i frysdisken året runt och innehåller mycket av de ämnen som bekämpar tumörceller i kroppen. De sägs även motverka urinvägsinfektion, så ät dessa små superbär regelbundet, som topping på smoothies t ex. Lingon är fullproppade med antioxidanter, C-vitamin, betakaroten, B-vitaminer, kalium, magnesium och fosfor.
Det här receptet är hämtat från min första raw dessert e-bok RåSött.
Nötfri Rawfood Lingon Moussetårta ca 12-16 bitar:
Botten
- 4 dl solrosfrön (gärna aktiverade och torkade)
- 1, dl osvavlade sultanrussin
- 1 dl osvavlade torkade aprikoser
- 1 msk ekologisk kallpressad kokosolja
- 1,5 krm ekologiskt vaniljpulver
Blötlägg russin och aprikoser i fingervarmt vatten ca 15 min, häll sedan av vattnet till en annan bunke. Kör russin, aprikoser, kokosoljan och vaniljpulver i matberedaren till en smet. Häll i solrosfröna och kör tills du har en ganska fuktig grovkorning deg. Späd eventuellt med lite blötläggningsvatten om det känns torrt. Tryck ut degen jämt och gör en hög kant i springformen. Ställ i kylen.
Fyllning
- 4 dl riven kokos
- 4 dl lingon, rumsvarma
- 3 msk ekologisk kallpressad kokosolja
Kör den rivna kokosen i matberedaren tills det blir ett mjöl. Häll i lingonen och kör till en jämn smet, skrapa ner på kanterna i matberedaren allteftersom. Lägg i kokosoljan sist och kör ytterligare någon minut. Om man har en stavmixer så kan man använda denna för att skapa en mer slät och fluffig konsistens. Häll fyllningen i springformen och låt stå i kylen minst en timme innan servering.
Topping
Det ser supergott ut! http://nouw.com/yogavardag