Levande föda och raw food till små barn – Del 1

 Gabriel Cousen, M.D. Rainbow Green Living-Food Cuisine.
 
En baby är född utan inprogrammerade matpreferenser, och genom levande föda och raw food får babyn den absolut renaste och näringsrikaste starten i sitt liv.

Mitt tips till alla hälsointresserade/rawfoodätande föräldrar är att börja ge sina barn rawfood så tidigt det bara går, alltså när det är dags för smakportioner. Det är galet mycket svårare att vänja in stora barn vid råkost jämfört med bebisar. Leóns första smakportion vid ca 7 1/2 månader var raw virgin kokosolja. Han var aldrig så intresserad utav mat, utan helammades till ca 10 månaders ålder, men han fick smakportioner av mango, äpple, banan och avokado, han tuggade även på alger och drack kokosvatten.

Tänkte försöka återberätta lite om vad Gabriel Cousens, M.D. skriver i sin bok Rainbow Green Living-Food Cuisine. Denna bok är suverän för dig som har intresse av att lära sig mer om hur maten kan vara din medicin.

Gabriel Cousens, som har en babydel i boken, börjar med att tala om viktighetsgraden av bröstmjölk,  att det är den perfekta ”raw fooden” för bebisar och att den bör vara den främsta ”maten” under barnets första år.

Bröstmjölk innehåller perfekt formula för neurologisk utveckling. 

När babyn är 6 månader har matspjälkningssystemet blivit starkare och sväljningsreflexen är väl utvecklad. När babyn börjar få tänder visar det på att enzymsystemet har dragits igång och babyn klarar av viss typ av mat.

Enligt det Ayurvediska dosha systemet så är alla bebisar kapha, vilket betyder att dess system är kallt, fuktigt, slembildande och matspjälkningen är skör. Maten bör därför varm och torkande, framförallt under bebisens första två år. Runt 30 grader och mixad med värmande kryddor. Man kan då värma maten försiktigt på spisen eller i torkugnen.

Rekommenderade kryddor är:
ingefära
kardemumma
koriander
kummin
kanel
pepparmint
kamomill

Nedan följer några mat-tabells exempel från boken, vilka råvaror som är bra för respektive månad, vi börjar med 6 och 7 månader. Detta är endast förslag såklart och man får känna efter själv.

6 månader och äldre

Det bästa är att ge endast en råvara per mål. När du börjar introducera ny mat gör det då var 2-4 dag, detta gör att du kan vara uppmärksam på eventuella allergier. Det är väldigt vikigt att all mat är helt mixad. Tillsätt vatten för att få rätt flytande konsistens. Och självklart rekommenderar vi alltid EKOLOGISKA råvaror.

Kokosvatten
Mogen avokado
Gurka, skalad
Äpple, skalat
Päron, skalat
Papaya
Mango
Vinter Squash (t ex butternut squash)
Wild-crafted red banana (vi har använt mogna vanliga bananer till León, så upp till var och en…)

7 månader och äldre

Vid det här stadiet kan man försiktigt börja med kombinationer av mat. Förutom ovanstående mat kan du även börja med dessa:

Persikor
Linfrön, som man maler själv hemma
Bipollen, bör vara lokalt odlad
Chlorella
Spirulina
Kokoskött, man kan höra efter i Asiatiska butiker om dom kan beställa hem färska kokosnötter.
Aprikoser, färska eller torkade som har blivit blötlagda, alltid osvavlade, från t ex Saltå Kvarn.

Recept exempel:
1 banan blandad med 1 tsk spirulina eller chlorellapulver
1 banan blandad med bipollen
1 banan blandad med 1 msk mixad linfrö, en dutt kardemumma
1/4 avokado mixad med 1/8 gurka

 

Levande föda och raw food till små barn – Del 2.

Check Also

glutenfri hirsgröt med rivet äpple och kanel

Hirsgröt med rivet äpple och kanel

En ganska ny frukost favorit så här när det har blivit lite kallare ute är …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.