Läkare för Framtiden föreläsning – Sammanfattning och analys

Förra veckan var vi på en intressant föreläsning som hette Inflammationer – Boven bakom sjukdomar? Föreläsare var David Stenholtz, ordförande för Läkare för Framtiden, vilket är en relativt nystartad förening som går i linje med sin amerikanska förebild PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine). De båda förespråkar en styrning mot en växtbaserad kost för de kostråd och riktlinjer som läkare borde ge sina patienter. Föreläsningen hade hela 400 personer och det ökade intresset för en växt-baserad kost är ett faktum.

I USA har Kaiser Permanente, landets största vårdföretag, gått ut med dessa växtbaserade kostråd för sina 18000 läkare och hela 9 miljoner patienter. Så i USA är de verkligen på gång att så smått ändra kosten, även fast amerikanerna har en brantare uppförsbacke i och med sitt nuvarande katastrofala hälsotillstånd.

Kostråden är på väg att komma till Sverige, och som David Stenholtz sa, “i Sverige är vi strax  i startgroparna för liknande riktlinjer.” Där är Läkare för Framtiden den föreningen som pushar hårdast för att dessa globalt erkända riktlinjer skall börja anammas av läkarkåren i Sverige.

I sin föreläsning inkluderar Stenholtz en mängd studier som påvisar vikten av växt-baserad kost. Däribland en kraftig förbättring hos sjukdomar som hjärt-kärl, diabetes, alzeimers, cancers, och övervikt. De allra flesta studier var på engelska och troligen de som utgör grunden för PCRMs underlag.

Läkare för Framtiden skrev an artikel som publicerades i DN Debatt igår:

http://www.dn.se/debatt/vegetariskt-i-skolan-varannan-dag-mot-livsstilssjukdomar/

och tidigare i år, http://www.dn.se/debatt/dags-att-momsbefria-mat-som-ar-bra-for-folkhalsan/

Läkare för Framtiden är t.ex emot LCHF, då en kost baserad på animalier höjer både de inflammatoriska indikationerna och blodfetterna, vilka båda pekar på den onda spiral som sätts igång i kroppen när större andel energi kommer från animalier och inte växter.

Mycket intressant berättar också Stenholtz om hur nedlåtande inställning forskarkåren kan ha. I ett exempel läser han ur en forskningsrapport som visat på kraftiga fördelar med växt-baserad kost och där det i sammanfattningen står att;

det kanske ändå inte är värt att utgå med dessa rekommendationer eftersom vanligt folk ändå inte tar dessa på allvar och är ovilliga att lägga om sina kostvanor. 

Med denna inställning att folk inte vill/kan ta eget ansvar och inte vilja höra riktiga sanningar kommer vi såklart ALDRIG att få se någon större förbättring av folkhälsan, utan fortsätta att vara förvirrande av medias hälsobudskap.

Till största del håller jag med David Stenholtz och Läkare för Framtiden. Men. Det finns utrymme för ett mer radikalt förhållningssätt. För mig i alla fall. Jag förstår att en förening som denna behöver förlita sig till de absolut mest erkända och största studierna för att hålla sig inom den konservativa ram som konventionella läkare ändå behöver hålla sig inom. Så inom den ramen gör de självklart ett mycket bra arbete, all cred. Men jag är inte läkare, och kan därför stretcha argumentet ytterligare till rå och levande mat. Det är i den levande maten jag tror att de effektivaste resultaten kommer att synas.  

Jag skulle också vilja veta vad Stenholtz tycker i egenskap som privatperson.

Stenholtz snuddar vid rawfood under ett tillfälle i sin föreläsning, och när han gör det är det tydligt att han var imponerad över resultatet. 

I en studie av 21 patienter som hade kronisk bensmärta/fibromyalgi, och sattes på en strikt rawfood kost, berättar hela 17 av 21 att de var helt smärtfria efter bara 4-16 dagar!

Stenholtz hade trott att detta otroliga resultat skulle vara på varenda löpsedel landet runt men så var inte fallet.

Det finns många andra studier, dock oftast mindre och mer isolerade. När jag i nästa år ska välja thesis till min Masters i Vegan and Live Food Nutrition så ser jag såklart fram emot att välja något som stödjer dessa resultat ytterligare. Om någon som läser detta har några bra tips, tveka inte att kontakta mig.

Det finns så mycket mer jag vill skriva i och med Läkare för Framtidens framfart, men tar det i ett annat inlägg.  Även fast jag har vissa invändningar/förbättringar till deras arbete, så är jag otroligt glad att de gör så att hela Sverige nu börjar öppna ögonen för växt baserad mat.  

2 comments

  1. Hej, det börjar röra sig mot det bättre, lite i alla fall!
    På universitetssjukhuset i Örebro, hjärtmedicin är nu huvudmålet vegetariskt. Bra början tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.