Kommentar på URs Rawfood Inför Rätta

Ni som inte såg URs program på Kunskapskanaleni förra veckan kan hitta programmet i sin helhet här,

http://urplay.se/Produkter/184093-Rawfood-infor-ratta

Jag tänkte ge en snabb summering, men framförallt mina tankar kring programmet. Så här står det på kunskapskanalens hemsidan:

“Francis har valt strikt kosthållning, rawfood, till sig själv och sonen Tom. Men skolan och sjukvården tycker inte att Tom växer som han ska och hälsotester visar att han är undernärd. Myndigheter och åklagare kopplas in och Francis blir anklagad för vanvård. Men Francis har inga avsikter att förändra deras livsstil.”

Den lilla familjen dras inför rätta för att placera pojken på något fosterhem då de anser att kvinnan är för fanatisk i sin kosthållning.

Efter ett par vändor tas beslutet att pojken skall placeras i annat hem, men det visar sig att efter 3 år så har myndigheterna aldrig gjort slag i saken och utfört omplaceringen. Pojken hade efter att filmen avslutats dessutom vuxit och kommit i fas med en “normal” tillväxtkurva.

På önskemål om att ta pojken ur skolan och hemskola honom får hon avslag och blir tillrättavisad att återinföra honom i skolsystemet. Kvinnan anser inte heller att Montesori eller Waldorf är något alternativ för pojken.

Vad tycker då jag om detta?

Tycker det är helt fel av trångsynta barn-läkare och socialtjänstemän att gå in och vilja tillrättavisa en person som verkar “fanatisk”, som de uttrycker det. Hon vill det bästa för sig själv och sin son. De hotar dessutom med att ta sonen ifrån sin mor! Vad är värre mot barnet; att slita det ifrån sin mor eller låta den leva med sin mor och äta vad denne anser vara mest hälsosamt?

Det är inte ok av systemet att gå in så djupt i en persons privatliv om inte något “olagligt” ligger till grund för vidare granskning. Sen har såklart samhälls-apparaten inom ramarna godkänt det som är uppfattat som norm och styrt av konventionell medicin och livsmedelsverkets råd. Men hur har det egentligen gått med dessa råd? Hur är folkhälsan? KASS! Alla nummer pekar i princip i samma felande rikting. Det behövs förändring och då är det extra konstigt att något som inte ens

Det är inte så att mamman har satt barnet på nån slags majskroks-diet, eller ger godis, glass och läsk flera dagar i veckan! Nej, för det är “normalt”! Sen när?

Men är det inte så det fungerar med konventionell “vård”? Att de stora institutionerna måste rekommendera innanför ramarna, för att annars begå ett felsteg, och då på riktigt själva bli ifrågasatta av sina kritiker?

Vi går med vår son León 3 år på en av de få “alternativa” BarnaVårdsCentralerna (BVC) här i Sthlm, Allvis har ett holistiskt förhållningssätt till barn och förädraskap. Från deras hemsida:

Varje människa är unik och har sin unika livsväg, sin tro och sina erfarenheter.

Varje människa söker efter sanning och mening. Respekt är att lyssna in,spegla och vägleda ur kärlek och i frihet. Varje människa tar ansvar för sitt liv, varje förälder för sitt barn.

Varje människa behöver känna sig sedd.Sedd som den stora människa hon är andligt.

León låg strax under medellängden vid förra kontrollen vid 2 års ålder. Det här årets kontroll, 3år, hade han då kommit ikapp och var nu helt “medelmåttig”, och det på en 80% rawfood kost, resten vegan.  Barn utvecklas i olika takt och det är inget att oroa oss känner vi.

Till alla er som ger era barn överhängande Raw; Fortsätt läs på, och se till att ni får i er mycket grönsaker och inte så himlans mycket frukt.  Inkludera bra groddat protein, chia, och andra superfoods. 

Vi tar såklart bra D-vitamin nu under mörka halvåret, samt har nyligen börjat med små doser av B-komplex blandat i äppeljuice till León.

Vi kommer att hålla er uppdaterade på vidare utveckling av Leon och vårat sätt att förebygga sjukdom och underhålla hans prima hälsa.

 

Check Also

Rawghurt med hallon/svarta vinbär

Rawghurt med Hallon/Svarta Vinbär

Mumsig rawfood frukost med svenska sommarbär, toppad med frysta svarta vinbär och svarta mullbär. Självklart gluten …

10 comments

  1. Vilken d-vitamin använder ni till honom, osäker på vilken jag ska köpa till min son!

  2. Det där med K2, som jag fattat det ska man ta det när man äter stora doser d-vitamin. 10000 ie och mer. Hur äter ni?

  3. Hej! Är bara nyfiken på hur ni hör med vaccination? Och hur blir ni bemötta med det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.