Kokosnötter, oh la la!!

IMG_5875

Som några av er redan vet så kom vi på villovägar när vi skulle till en marknad för två veckor sedan kanske. Det var då vi hittade det här kokosnötsståndet och självklart har vi inte kunnat hålla oss härifrån. Ibland behöver man vara vilse en stund för att livet skall ha möjlighet att förse en med oväntade frukter. Senaste gången köpte vi 15 stycken nötter eftersom vi skulle bjuda några vänner på middag och ville ha denna råvara i maten.

Varje kokosnöt innehåller ungefär 3-4 dl sött vatten av högsta kvalitet. Det tar nio månader för vattnet att filtreras upp genom roten, stammen och in i nöten. Kokosvatten, och vatten i andra grönsaker/frukter, kallas för elektriskt vatten för dess höga andel elektrolyter, vilka balanserar upp kroppens salter/mineraler.

Kokosköttet varierar i mängd beroende på hur mogen nöten är. De gröna koksnötterna är de unga och har mest bara lite geléaktigt kött, medans de bruna ha 1-2 cm tjockt fast kött. Detta kan man göra massa olika hemmaprojekt på, t ex kokossmör eller riva och lägga i torkugnen.

kokosvatten

Rawfoodmiddagen vi bjöd på gick i Medelhavstema, så av de färska kokosnötterna gjordes en raw tzatsiki och myntaglass. Kokosglassen blev helt galet god med små choklad bitar i. Har tänkt att jag ska jobba vidare på receptet till er och ta fram ett som fungerar även om man inte har tillgång till färska kokosnötter 🙂

raw icecream kokosglass rå glass

Check Also

glutenfritt ekologiskt ris och bovete bröd sattva bageriet utan jäst

Vegan och Glutenfritt

Vi får ständigt frågor om vi äter någon tillagad upphettad mat, och yes, det gör …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.