Julstök och giftfria ljus

Det blev en riktigt julstöks helg med pepparkaksbak och grönkålschips som båda spenderade ett gäng timmar i torkugnen. Pepparkakorna är nötfria och idag ska vi dekorera dem med frosting 🙂 Ska jobba lite mer på receptet och sedan försöka mig på att göra ett raw pepparkakshus, det vore nått!

rawfood nötfria pepparkakakor

rawfood nötfria pepparkakakor

Till julen och mörkret hör det ju till att tända ljus och varje år förbrukar vi i Sverige över 300 miljoner värmeljus,  därför skulle jag vilja uppmärksamma om att införskaffa ljus av 100% stearin, gärna med svanenmärkning. Ljus i handeln som säljs är oftast gjorda av paraffin som utvinns från råolja, stearin är tillverkat av animalisk och vegetabiliskt fett, eller en blandning av dessa två.

Brinnande stearin ljus bildar endast vatten och koldioxid, till skillnad från paraffinljusen som är riktiga miljö- och hälsobovar och ämnen som är farliga att andas in, bl a bensen som är cancerframkallande.

Butikskedjan Claes Olsson har börjat sälja ett miljömärkt ljus gjort på 100% stearin, helt utan paraffin, fri från palmolja, och utan den traditionella engångskopp av aluminium. När ljuset brunnit ut laddas ljuskoppen i glas enkelt med en ny ljusrefill.

Köper man stearin värmeljus med aluminiumkopp så bör man såklart lägga denna i återvinningen.

En liten raw saffranskaka blev det också som fick bli fars dag gottet 🙂

rawfood saffranskaka till julbaket

Check Also

grönsallad med persika, viktbedgång, gå ner i vikt, detox, hälsa

Rawfood & veganmat senaste veckan

Många av er läsare ber oss lägga ut bilder på vad vi äter om dagarna. …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.