Hårtvätt med vatten

water only

Jag är mitt uppe i ett spännande hårtvätts-experiment, och hittills jag är mycket positivt överraskad!

Det började i maj förra året då både Chris och jag bytte ut vårt ekologiska shampoo och balsam mot bikarbonanatstvätt med surskölj. Det funkade hur bra som helst och vi tvättade håret med 10-14 dagars mellanrum.

Men sedan någon dag efter nyårsafton, alltså 6 veckor sedan, har jag sköljt håret ett fåtal gånger med endast vatten. Kan knappt fatta att jag stått ut så här länge! I början var det ganska fett, inte totalt odrägligt, men ville helst ha håret uppsatt i knut eller fläta.

Nu känns det som håret faktiskt börjar bli mindre fett, jag är ganska duktig på att borsta med svinborste varje dag, och den blir riktigt fettig kan jag avslöja och måste tvättas med vanligt shampoo. Vid några tillfällen har det varit nödvändigt med carobpulver som torrshampoo, vilket funkar så himla bra, iallafall för brunetter.

Nu återstår det bara att fortsätta och vänta på att håret blir mindre fett antar jag, det känns ju faktiskt som det går åt rätt håll. Kan verkligen annars rekommendera att gå över till bikarbonatstvätt, så enkelt och betydligt bättre för miljön och plånboken. Leóns hår har vi alltid bara sköljt vatten, det luktar mumma och är mjuk 🙂

Bikarbonats Hårtvätt med Surskölj:

2 msk bikarbonat blandat med 3 dl vatten, jag har även lagt i en klick honung. Först blandar jag bikarbonaten och honungen med lite vatten i ett glas för att sedan hälla över allt till en tom flaska och fylla upp den med vatten, så blir det lättare att hälla det i håret. Jag blöter alltid håret först med vatten och sen i med bikarbonatsblandningen och massera in det lite i hårbotten. Sen skölja ur allt med vatten.

Efteråt har jag blandat 2 msk äppelcidervinäger med kallt vatten i samma flaska och hällt över hårbotten, detta ska ge bra pH värde och lite glans på stråna. Färdigt!! Man ska alltså INTE skölja med vatten efteråt.

De allra första två veckorna när vi gick över till bikarbonatstvätt 2013 gjorde vi ingen surskölj, för jag läste någonstans att det inte behövdes innan hårbotten ställde om sig och det funkade fint. Sedan körde vi på och tvättade håret med ungefär 7-10 dagars mellanrum, och där emellan behövde jag köra carob som torrschampoo två gånger. Första tiden så kändes hårbotten emallanåt något torr men det har definitivt försvunnit och nu tvättar jag var 10:e dag och kan lätt vänta upp till 14 dagar. Däremellan sköljer jag inte ens med vatten, tycker inte det behövs. Och håret luktar inte äppelcidervinäger, endast om man är ute i regn… Man kan lägga i någon eterisk olja för annan lukt men inget vi störts av som sagt.

bikarbonats hårtvätt med honung och äppelcidervinäger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.