Groddat är kung. Vi har alltid en ca 4-5 olika groddade projekt på gång. Just nu har Chris groddat en hel bunke med linser som behöver ätas upp.
Så till lunch idag gjorde vi zucchininudlar som serverades med de groddade linserna i en grön örtsås. Dekorerat med körsbärstomater, skivad rödlök, oliver och chilipeppar.
Groddade linser är rättens huvudsakliga proteininslag. När linserna groddats, aktiverats och börjat sin uppvakningsprocess har proteinet brutits ner till dess beståndsdelar aminosyrorna, och kan lättare tas upp av kroppen. Linser är en av de baljväxter som är enklare avv bryta ner än t.ex groddade stora bönor, som egentligen inte rekommenderas. Det finns andra baljväxter att grodda, men som vanligt så är en variation bra att tillämpa.
ÖRTSÅS 2-3 personer
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
ca 5 dl färska örter (persilja, basilika, koriander)
1/2 dl olivolja
0,25 dl linfröolja
salt & peppar
1/2 – 1 dl vatten
skvätt pressad citron
Mixa till slät konsistens, smaka av med salt och peppar. Blanda med ca 2-3 dl groddade linser.
Groddade linser i örtsås passar även till kokt ris/quinoa/hirs, blomkåls-couscous, och som tillbehör i en stor sallad.
Mumsigt! Det här måste jag verkligen prova någon dag! 🙂