Här kommer receptet på de glutenfria äppel/kanel muffins jag serverade på Leóns kalas. Saftiga och med fullvärdigt protein. De är helt fria från ägg, mejeriprodukter, raffinerat socker, och jäst 🙂 Kan det bli bättre??!!
Recept Glutenfria Äpple/Kanel Muffins
Ca 10 stycken. Sätt ugnen på 175 grader.
Torra ingredienser:
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1,5 dl bovetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 3-4 tsk xylitol (eller 3-4 tsk extra i den blöta ingrediensmixen)
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk äkta vanilj pulver
Börja med att blanda alla torra ingredienser noggrant i en bunke.
Blöta ingredienser:
- 3 dl vatten
- 1/2 dl linfrön
- 1 äpple
- 1/2 tsk salt
Mixa alla blöta ingredienser i en high speed blender tills det blir slätt. Blanda sedan ner detta i bunken med torra ingredienser. Rör runt till det blir en krämliknande konsistens.
Fyllning:
- äppelbitar
- halverade hasselnötter
Dadel-Kanel Kräm:
- 12 dadlar
- ca 1,1 dl vatten
- 3 tsk pressad citron
- 3 tsk kanel
- nypa salt
Smaka av så det blir lagom sött för just dig.
Ta 1 msk av smeten och lägg i botten på muffinsformarna, ca 10 st. Jag använde mig av siliconformar. Lägg ner lite typ 3 klickar av dadel-kanel krämen och sätt ner några äppelbitar.
Lägg på ytterligare 1 msk av muffins smeten och klicka ner en dadel-kanel kräms dutt och swirla ut den med fingret, lägg på en äppelbit och lite halverade hasselnötter.
Grädda i ugnen ca 10-15 minuter på 175 grader. Kolla med en sticka, om den är torr är dom klara. Ta ut och lägg över en handduk medans de svalnar.
Varför har man i xylitol? tänker bara på sånt som finns i tuggummi 🙂
Man kan ersätta björksockret mot annat sötningsmedel om man så önskar.
Hej!
Ser sjukt mumsiga ut. Undrar om man man kan byta kikärtsmjölet mot quinoamjöl istället?
Yes