En närmre titt på Rawfoodfamiljen

Vill börja detta inlägg med att välkomna alla nya samt gamla läsare till vår nya hemsida med tillhörande blogg som smått börjat ta sin rätta form. Superkul att ni läser och kommenterar 🙂 Vi har fortfarande mycket att ordna med bakom kulisserna, men under tiden ska vi självklart försöka göra inlägg regelbundet. Kom gärna med tips på vad ni önskar läsa om!! 

Ibland slår det mig verkligen att vi (lilla rawfoodfamiljen) måste framstå som mycket bemärkliga människor. Kanske först och främst för att vi äter sådan hög andel ekologisk raw och levande föda, ca 80-90%, och att vi sedan dessutom ger vårt barn samma kost (ingen form av kött, ägg eller mejeriprodukter och minimalt med gluten) är för många väldigt annorlunda.

Den livsstil som vi valt att leva, vill vi självklart dela med oss av här på hemsidan och bloggen är till för att inspirera till att börja tänka och leva bland annat mer hållbart, ekologiskt, renare och mer holistiskt. Det är inte alltid lätt att vara olik i sitt leverne jämfört med sina nära och kära, men för mig har det alltid varit självklart att stå på mig för det som känts rätt för mig, även om min åsikt har varit tvärtom vad kanske min mamma eller bästa vän har tyckt och tänkt. Det finns förstås många fler som lever i samma anda som oss, till och med några som till synes kan vara ännu mer extrema än oss. Tack och lov för starka ovanliga människor och familjer som vågar bryta normen mot sådant som inte är genuint och naturligt i samklang med naturen, det behövs alltid fler utav er!

Som svensk familj är vi alltid annorlunda här i Peru. På grund av hur vi ser ut, Leóns blonda hår som exempel drar till sig kommentarer och blickar varje dag, men även hur vi beter och för oss i sociala sammanhang, t ex från att vi är punktliga till utsatt tid.

Vi har lärt känna ett äldre peruanskt par som alltid spenderar somrarna vid havet där det har ett stort hus. Häromdagen var vi där och hälsade på, det njöts av strandhäng och bjöds på god vegan mat innehållande den typiska peruanska glutenfria örten quinoa, och dagen till ära hade jag självklart gjort en raw tårta med mango. Just det här paret är mycket öppna för allt som rör hälsa och för en tid sedan bestämde de sig för att börja äta vegankost, så mycket spännande samtal kring just hälsa kom på tal, och då är det svårt att inte halka in på den alternativa livsstil väg som vi valt att leva.

Nere på stranden undrade kvinnan om jag hade smort in León ordentligt, jag svarade att vi inte använder solskyddsfaktor, trots att vi nu bor i Peru och tidigare semestrat i Thailand och kring Medelhavet vid ett flertal tillfällen. Jag berättade att under graviditeten hade jag kommit över information som fick mig att tänka till en extra gång, information som inte togs upp utav massmedia eller av läkare. Bl a om alla dessa kemikalier som vi ofrivilligt stöter på i vår vardag, och att det var extremt obehagligt att helt plötsligt bli vetandes om all skit som omger oss. Att vi efter denna upptäckt valde att ta ansvar på riktigt, och faktiskt göra vårt allra yttersta för att positivt påverka vårt kommande barns uppväxtmiljö, kändes som det enda rätta och tänkbara alternativet. Vikten av att alltid välja ekologiskt odlade råvaror; att vi valt bort plast i hemmet; inte köper möbler eller kläder med hormonstörande ämnen såsom flamskyddsmedel; att vi numera städar hemmet med vinäger, bikarbonat och citron, samt använder en tvättboll istället för tvättmedel.

Vi fortsatte att samtala om att vi valt bort alla vaccinationer till León, att vi alla sedan flera år borstar tänderna med fluorfri tandkräm, smörjer in våra kroppar med kokosolja, alltid väljer begagnade (urtvättade) kläder till León, inte har någon på tv, utan tittar ytterst lite på datorn då och då, sover allihop i samma säng, har kört på tygblöjor, burit i bärsjal och fortfarande ammar.

Jag kände mig manad att för första personen här i Peru, erkänna att jag inte har tvättat håret i år (senast var någon gång runt nyår), och att vi aldrig tvättat Leóns hår med annat än vatten, plus att Chris kör på bikarbonatstvätt. Mest för att få chocka lite extra, för såhär långt in i konversationen var deras ögon stora som tefat och jag kände hur de bara sög in all information som svampar. Många av sakerna vi samtalade om hade paret aldrig hört talas om och de ville absolut veta mer eftersom det kände sig lurade av religion, tradition, reklam och staten. 

…så när vi satt i bilen hem och njöt av en fantastisk solnedgång tänkte jag att jisses, dom undrar säkert vad som alldeles nyss hände 😉

Som tidigare nämnt, kom gärna med förslag på vad ni önskar läsa och veta mer om. Jag kommer nog aldrig skriva långa inlägg om olika saker, utan mer toucha på ämnet och berätta hur vi tänker, sen länka vidare till sidor eller videos där ni själva kan fördjupa er, för er egen utbildnings skull.

Check Also

mjölksyrade grönsaker surkål probiotiska

Mjölksyrade grönsaker

För några veckor sedan gjorde Chris en jätte batch av fermentarad mjölksyrad rödkål. Trots namnet har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.