7 dagars grönjuice fasta avklarad

Hej hallå i torpen 😉

I förra veckan tog vi ett stort beslut. Tess och jag hade pratat om att hoppa på en fasta nu innan ett seriösare matprojekt drar igång här i Lima. Om vi nu skulle göra en fasta så ville vi göra det på absolut bästa sätt och med faste-protokollet från Tree of Life (TOFL) i ryggen kände vi oss trygga i utförandet, och eftersom jag har gjort en 7 dagars fasta tidigare, i oktober på TOLF, så var jag hyfsat förberedd.

Kvällen förra söndagen blev ändå förberedelsernas kväll, och vi lyssnade på infobitar ur min tid på TOFL, gick noggrant igenom protokollet och gjorde iordning köket. I sin korthet så har veckan som passerat sett ut på följande sätt.

-Färsk grönjuice 3 ggr per dag, (utan fibrer, så ingen smoothie, och utan frukt och söta grönsaker). 80% av basen utgörs av gurka och selleri, det högklassiga vattnet med naturliga salter. De övriga 20% utgörs av gröna blad och kryddor såsom gurkmeja, ingefära och citron, i vårt fall lime som finns i överflöd här.

-Mellan grönjuicerna dricks det väldigt mycket vatten (smaksatt med rosa salt och lime) och gröna teer, t ex mynta, citrongräs, maskros.

-Varje morgon startas med torrborstning för att hjälpa kroppen att få bort gamla hudceller och driva på lymfan.

-Den dagliga morgonrutinen med enema, tarmsköljning innehållande kroppstempererat vatten, och citron som hjälper att lösa upp mucus i tarmen. När allt vatten är inne ligger man på vänster sida, sedan höger, och efter det upp i halv brygga för att slutligen gå upp i skulderstående. Alla positioner hjälper vattnet att komma in ordentligt i tarmarna. 1 minut i varje position, så totalt 4 minuter inne i kroppen. En del enemas förespråkar att hålla vätskan inne en längre tid, men enligt Dr Cousens har kroppen en tendens att att åter-absorbera de toxiner och slaggprodukter som skall ut.

-Daglig dusch, dock något chockerande växel varm/kall för att aktivera lymfan.

-Dagliga promenader är också viktigt för att hjälpa igång blodcirkulationen, och blodet renas på bättre sätt i och med detta.

detox, utrensning, fasta grön juice, fasta, rawfood recept, gå ner i vikt med rawfood

Måndag/Dag 1: Första dagen av 7 inleddes med grönjuicen  Hela dagen hade vi bra med energi, framförallt Tess, som fixade och trixade hemma plus att vi tog lång promenad.

Tisdag/Dag 2: Inleddes med den dagliga torrborstningen, eneman, och duschen. Tess känner sig illamående och får till slut kräkas. Resten av dagen har vi båda bra energi njuter av solen medan Leons leker i parken.

Onsdag-Torsdag/Dag 3-4: Dessa dagar är generellt alltid de värsta innan man kommer över detoxtröskeln och man börjar känna mer stabil energi. Tess känner sig väldigt svag på förmiddagarna och sover tillsammans med Leon mellan 9-11, jag sticker iväg och jobbar och kör yoga.

Fredag/Dag 5: Den här dagen försvinner de fysiska cellminnena. Tess börjar komma igen på energinivån men går i en mental detox fas och känner sig hungrig konstant. Hon kommer på nya recept och tycker att det luktar mat vart vi än går.

Det är helt naturligt att gå igenom vissa lager inom matminnen. Tess har känt sig sugen på både raw och lagad mat. T ex raw pizza, vanliga varma mackor och klyftpotatis i ugn medans jag har kastat en tanke på halloumi burgare och indisk mat.

På kvällen kör jag en lång bastu på 2h. Tess berättar att hon börjat känna sig arg över att hon är så hungrig, tydligen har hon under tiden kollat matrecept, vilket kanske inte är bästa rekommendationen under en fasta. Hon säger att hon vill bryta fastan och har det jobbigt mentalt. Just HÄR, mycket viktigt att supporta sin fru i första fastan 😉

Lördag/Dag 6: Fastan fortsätter och på morgon efter våra juice och enema rutiner åker vi som vanlig till ekologiska marknaden och handlar grönt. Vanligtvis brukar vi äta en vegan wrapp med massa grönsaker och hummus, men nu blir det bara Leon som äter. Tess står och kollar på eko-vegan matståndet och pekar ut allt hon ska ha och äta nästa lördag 🙂 Leon somnar sedan in i vagnen och vi får chansen att sitta ostört i förmiddagssolen i dryga 2 timmar. Soft.

Söndag/Dag 7: Sista dagen och det känns som vi äntligen är i mål. Tess vaknar och känner sig pigg som en mört och helt klar i skallen. Hela veckan har vi sovit varierat, något sämre än vanligt, och varit trötta de flesta morgnarna. Vi, eller framför allt Tess, har varit piggare än annars på kvällarna vilket gjort att det har varit svårt att gå och lägga sig i tid. Leon vaknar redan runt kl 06, och det hade varit skönare att få vakna till i egen takt. Nähä.

slaggprodukter, grönjuice fasta, grönjucie, rawfood detox, fasta, fasta hälsosamt, 5:2 dieten fasta, slaggprodukter

 

Vadan denna cirkus med fastan?

Även fast vi har ätit en väldigt bra kost, utan animaliska produkter de senaste åren, finns det alltid jocks och grejs att rensa ut. T.ex så säger David Wolfe att det tar ca en månad av 100% rawfood att rensa ut ett års konventionell kost ur kroppen, och Dr Bragg, en av förra seklets förfäder till faste-användning, att han efter 10 års reguljära fastor rensade ut en klump av kvicksilver på 21:a och sista dagen av en längre fasta. Som sagt, det finns alltid att rensa ur skräp, dels för att bi- och slagg produkter bildas vid normal metabolism plus att vi alla lever i ett riktigt SKITIGT samhälle. Sad but true.

Då det finns många alternativ till olika fastor och detoxes så kanske ni undrar varför vi väljer just att göra denna stil av 7 dagar med enbart grönjuice. Bortsett från att protokollet används med största framgång på TOFL, vilket givetvis är det huvudsakliga skälet, ville vi göra en fasta som är så nära en vatten fasta som möjligt, och helt utan socker från frukt och söta grönsaker. Detta resulterar i att kroppen går in i full ketosis, vilket är när den viktiga fett-metabolism kickar in i efter ca 2-3 dagar med en fasta utan tillförd energi i form av enkla sockerarter.

Det är givetvis vanligt med olika detoxes av alla möjliga olika slag, och de fungerar olika bra för olika individer beroende på var man befinner sig i sin matutveckling. T.ex så skulle en konventionell allätare få en mängd fördelar med en frukt/grönsaks-juice fasta, kanske tom med fibrer i, för att låta det stressade tarmsystemet vila och få sig en rejäl genomrensning. Men om man redan äter en kost med hög andel raw-live (80%+) så skulle detta inte hjälpa denna individ särskilt mycket. Det skulle ge en massa energi (jag vet från personlig erfarenhet hur fruktsockret kickar energi) men det skulle också ge energi och mat till svamp, candida, dåliga bakterier, mögelsporer, och alla sorters cancers.

På en 7 dagars grönjuice fasta, utan frukt och söta grönsaker, så svälter man ut det negativa som lever i ens kropp. Enligt protokollet så stödjer olika vätske-supplemets (från TOLF) samt olika färskpressade örter (ingefära, citron, ingefära etc) hela utrensnings-processen så att man rensar ut på ett bekvämare sätt. T.ex så hjälper

  • Magnesium till att slappna av hela kroppen och hjälper vid tarmsammandragningar
  • Ingefäran dämpar den inflammation som ökar i kroppen tillfälligt när toxiner friges
  • NCD (Natural Cellular Defense) är små droppar som binder sina negativt laddade molekyler tillsammans med positivt laddade toxiner, och sen lämnar kroppen via urinen.

 

Jag vill ge min fantastiska fru Therese den största credden någonsin för att ha hoppat på sin första fasta genom tiderna, och detta rå-seriösa protokoll under 7 dagar.

Kommer ihåg att jag för några år sedan började mina fastor som min gammel-mormor alltid gjorde, att fasta varje måndag, senare så sträckte jag det till 3 dagar vatten i vildmarken, och senare 7 dagar i vildmarken, för att sedan köra 7 dagar på TOLF där allt serverades.

Tess bestämde sig och körde all-in direkt, GRYMT! Lägg till att hon var helt ofrämmande vid tanken av en tarmsköljning på egen hand.

Ytterligare en utmaning vi hade under denna fastevecka är att vi har varit i samhället, vilket oftast inte är rekommendationen, dessutom har vi gjort Leons mat varje dag. Uuff, det har stundtals varit jobbigt att alltid göra god mat åt honom när man själv inte får nått utan sitter där med sin grönjuice.

För mig som alltid gjort fastor förut på egen hand märkte jag en klar skillnad på upplevelsen, i stan och i familje-settingen. Vår upplevelse av hela fastan har självfallet varit mycket givande och upplysande på många sätt. Jag har haft jämn och bra energinivå hela veckan och allt efter dagarna gått känt mig mycket mental klarare och snabbare i tankarna. Tess upplevelse har varit mer fysisk och mental jobbig i och med hungern.

Mer info om fastans djupgående effekter och de fysiska, mentala, emotionella och spirituella fördelarna som man uppnår med en fasta/detox.

 

/C

Check Also

mjölksyrade grönsaker surkål probiotiska

Mjölksyrade grönsaker

För några veckor sedan gjorde Chris en jätte batch av fermentarad mjölksyrad rödkål. Trots namnet har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.