Vi gillar inte helt oväntat dom bästa plant-baserade källorna av protein, och just därför är hampafrön en av våra absoluta favoriter.
Hampafrön är dessutom en av de bästa källorna till de så viktiga essentiella fett syrorna (EFA) Omega-6 och Omega-3, och enligt Hippocrates Health Institute är dessa fettsyrorna balanserade i ett närmast perfekt 4:1 förhållande.Essentiella fettsyror är oerhört nödvändiga eftersom kroppen inte kan producera dem och vi därmed behöver konsumera dem i vår kost. EFA: s ( Essential Fatty Acids) är också mycket viktiga eftersom de behövs av kroppen för vår generella hälsa och välbefinnande. Dessa erbjuder ett flertal roller som neurologisk funktion, cellmembran-stabilitet, syretransport, inflammatorisk reglering, immunförsvar och hjärt-underhåll.
Förutom högre andelar av omega-3, så innehåller fröna också den ovanliga gamma linolensyra eller GLA, känd för att minska inflammation, och som hjälper vid eksem och minskar ömhet i brösten hos kvinnor. GLA är särskilt koncentrerad till hampafröolja, jättenattljusolja samt gurkörtsolja. Att komplettera sin kost med hampafröolja kan tillföra en större mängd av dessa hälsosamma fetter.
Hampa är också rikt på antioxidanten vitamin E och dess komplex av tokotrienoler, tokoferoler och spårämnen. Vitamin E är bra för hud, hår, ben, och kardiovaskulär hälsa.
Hampafrön i sin korthet:
Innehåller alla essentiella aminosyror
Högt i edestin för en lättsmält proteinkälla
Har inte enzymhämmare som kan förhindra absorptionen av näringsämnen
Balanserade förhållanden av essentiella fettsyror: omega-6, omega-3
Högt i antioxidant Vitamin E
Innehåller lecitin för friska hjärnans funktion
Hög andel protein och fiber
En källa av gamma-linolensyra eller GLA