Skruvat perspektiv på wellness.

Läste an artikel i SvD idag som jag bara måste kommentera. 

Så här börjar artikeln.

”Hälsotrenden har en tydlig baksida”
”Vårt fokus på hälsa och lycka har en tydlig baksida, hävdar forskaren Carl Cederström som i boken Wellnessyndromet tecknar en bild av hälsotrenden som en narcissistisk jakt på det perfekta livet. ”Den som inte lever upp till kraven faller utanför normen”, säger han.”

Läs artikeln i sin helhet här

Jag håller självklart inte med Carl, som är ordentligt ute och cyklar.

definition från Wiki ”Narcissism is the pursuit of gratification from vanity or egotistic admiration of one’s own attributes”

Istället vill jag belysa uppskattningen för den skinande bio-kemi som sprudlar fritt i kroppen och sträcker sig till känslornas positiva och renande effekt. Att bo i ett friskt och starkt verktyg så att min själ kan leva fullt ut i sin fullaste potential ända uppe i gammal ålder är ytterligare en livspelare som jag uppskattar innerligen. Och från admiration, kan man man flika in att det finns självklart en beundran och ödmjukhet kring människans mekanism och enormt magiska liv och skapelse. 

Nu när jag tänker på det så har vi hela troende-aspekten som kan bevittnas i Placebo-effektens potens, så varför inte tro det bästa man kan om sig själv efter ens givna förutsättningar? I detta skede kliver också konversationen över till det subjektivt spirituella. 

Narcisstisk Jakt? Vad jagar man? Någonting som verkar höra till egots domän. Människan behöver säkerligen utforska egots lilla liv innan man slås av ödmjukheten för livets storhet. De flesta lever bevisligen kvar med denna delen högst investerad i deras liv.

Perfekta livet. What? Finns det? allt är såklart perfekt inperfekt och en konstant resa av förändring. Det finns inga givna.

Kanske dags och vakna och lyfta blicken från professor teserna?

Faller utanför normen???!!! What? skulle det vara dåligt att komma utaför normen, OMG, normen är på väg käpp rätt åt h-vete. Eller? På alla plan dessutom. Det är just normen vi MÅSTE BRYTA. Våga! Du pallar!

Det handlar ABSOLUT INTE om moraliskt superioritet som ”professorn” kallar det, DET HANDLAR OM ATT VARA FULLT ANSVARIG FÖR SINA HANDLINGAR!

– I dag är det bara en sund kropp som är idealet, inte en sund själ. Att söka sanningen utanför sig själv genom att läsa en bok är själva antitesen till dagens norm. Vi riskerar att hamna i en kulturell och intellektuell öken, varnar Carl Cederström.

Själklart är det inte bara en sund kropp som är idealet. Möjligen i ytliga och kalla Sverige som mest fokuserar på produktivitet och det individuella egots förverkligande. Men i resten av världen så har, och är, det sprituella livet beaktat med helt andra ögon. Jag orkar inte ens gå in i diskusisonen…den är på tok för djup för att börja gräva ner sig i.

Och för guds skull, se till att plocka upp böcker för att föda, utveckla och intressera erat intellekt. Jag håller med om att skärm-generationerna som är på intågande behöver fokusera på den literära biten, förhoppningsvis så kan vi konsumera informtion på ett smakfullt sätt i framtiden. 

Och COME ON, Öken? Det är just motsatsen till öken som vi beger oss in i. Dock okänd mark som vanligt med framtiden, men det är just här kraften ligger när vi sitter på, och tar, det egna ansvaret fullt ut, här och nu!

Jag håller med Carl om en sak; att vi behöver fokusera på politisk förändring, men vi måste självklart tänka utanför normen.

”We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”  -Einstein

// C

Check Also

rawfoodglass bananglass i glutenfri våffla, sockerfritt barnkalas

Rawfood killen 4 år

I helgen firade vi den här vilda rawfood killen som har fyllt 4 år 🙂 …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *