Mandelmjölk är ett kanon alternativ till annan slags mjölk. Mandeln är mycket rik på E- och B-vitamin, mineraler såsom zink, magnesium, järn och fosfor, och innehåller massa nyttiga fetter. Mandlar är ett självklart val för oss då de innehåller mer kalcium, magnesium och kalium än andra nötter 🙂
Enligt Dr. Gabriel Cousens i Rainbow Green Live-Food Cuisine kan man, om nödvändigt, ge mandelmjölk (utan vanilj och sött såklart) till bebisar under 6 månader som komplement till bröstmjölk. Annars ligger rekommendationen från 8 månader.
Recept Mandelmjölk
- 1 liter vatten
- 2 dl aktiverade mandlar (blötlagda 12 timmar, sedan avsköljda)
- 1-2 krm äkta vaniljpulver
- 3 dadlar eller annat valfritt att söta med (vid candida/diabetes, söta med björksocker)
Mixa mandlar och vatten, sila ev bort pulpen (nötköttet). Mixa sedan ner vaniljpulver och ev sötningsmedel.
Håller i kylen 1-2 dagar.