Ljust mandelsmör

raw mandelsmör på aktiverade skalade mandlar

Det här kan vara den lyxigaste och mest tidskrävande raw grejen jag någonsin gjort. Ljust mandelsmör på aktiverade ekologiska mandlar 🙂 Det smakar likadant som vanligt mandelsmör, men konsistensen är mycket mer len och krämig. Vill man göra vanlig brunt mandelsmör med skalet på hoppar man över steg 2. Mandelsmör passar bebisar från 8 månader.

Så här gör du ditt egna ljusa raw mandelsmör:

Steg 1: Blötläggning 12 timmar, förslagsvis över natten. Häll av vattnet och skölj noga.

Steg 2: Skala mandlarna, mycket tidskrävande och pilligt, men på de flesta mandlarna åker skalet av väldigt lätt. Ett knep ska vara att lägga de blöta mandlarna i en kökshandduk och gnugga lätt med händerna över, har inte testat detta ännu dock.

Steg 3: Torka de skalade mandlarna i torkugnen på 42 grader tills de är helt torra och krispiga, tidsåtgång ca 12-18 timmar.

Steg 4: Kör mandlarna i en matberedare. Skrapa ner under tiden. Först blir det små smuligt, och efter ett tag tränger oljan igenom och det blir mer krämigt. Kör tills det har blivit helt slätt och rinnigt.

Steg 5: Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåp.

 

Här är recept på vårt favorit mellanmål, äppelskivor med mandelsmör och kanel 🙂

Check Also

kålwrap med krämig saffrans-hirsotto, nektarin chutney, avokado och gurkskivor med hackad mynta, hälsosam mat, detox mat, mat man blir smal av, nyttig näringsrik mat, god vegan mat, rawfood recept middag lunch

Kålwrap med Saffran/Broccoli Hirsotto

Att använda kålblad som tallrik/wrap är verkligen smidigt, blir mycket mindre disk 🙂 Igår blev …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *