Levande föda och raw food till små barn – Del 2

Gabriel Cousen, M.D. Rainbow Green Living-Food Cuisine.

Vi fortsätter med vad Dr. Gabriel Cousens skriver om babymat i sin bok, Rainbow Green Live-Food Cuisine. I första delen kan du läsa om rekommenderad raw food mat från 6 och 7 månaders ålder.

8 månader och äldre

När babyn börjar få lite tänder kan man låta maten bli lite mer chunky, inte totalt slät med andra ord. Var noga med att kontrollera att babyns sväljreflexer fungerar fint och att hon använder tänderna för att tugga innan du går över till mat med mer fiber. Erbjud små mjuka fingerbitar som babyn kan ta själv utav för att öva sig i att äta själv. Börja med att lägga till milda kryddor och örter i matkombinationerna. Fortsätt med mixad slät mat om babyn inte tuggar ordentligt, vissa får tänder tidigt, andra får vänta tills över året. Och gällande frukterna och bären i listan nedanför så är det mixad eller lite chunky grovkornig konsistens som gäller.

När det kommer till nötterna så finns det ju delade meningar kring detta, mandel är ju ingen nöt utan en stenfrukt, men man får helt enkelt känna efter och ta egna beslut kring detta.

OBS!! Nötter och frön ska blötläggas, se schema längst ner.

Lättsmälta nötter; mandel
Lättsmälta frön; sesam (tahini) pumpafrön, linfrö, hampa, chia
Nötsmör (i denna ålder endast mandel och pistage) utspätt med kokosvatten eller filtrerat vatten
Fikon (färska, skalade och mixade)
Kiwi (skalad)
Plommon (skalade)
Vindruvor (skalade)
Russin (blötlagda)
Vinbär
Körsbär (ta bort kärnan)
Oliver (ta bort kärnan, mixa eller hacka fint) t ex Kung Markattas opastöriserade
Broccoli, marinerad i jungfru olivolja och mixad
Raw carob pulver
Mesquite pulver

Receptförslag: 

Banan Superfood Mellamål
1 banan
1tsk linfrö, mald till mjöl
1 tsk spirulina eller chlorella pulver
1 tsk bipollen, blötlagd och flytande

Mosa ihop alla ingredienserna.

Banan med Smör
1 banan
1 msk raw mandelsmör (kan späs ut med kokosvatten eller filtrerat vatten)
lite kanel

Skär bananen i små bitar. Mixa ihop mandelsmör med lite kanel och smeta på bananbitarna.

Hemmagjort mandelsmör gör du genom att lägga ca 4-5 dl torra mandlar i matberedaren och kör tills det blir ett smör. Ha tålamod, det tar kanske 10-15 minuter, skrapa ner på kanterna allteftersom. Ta en paus ibland så det inte blir överhettet, till slut kommer oljan i mandlarna tränga fram.

Blötläggings tider:
Mandel 12 timmar
Pumpa 4 timmar
Solros 4 timmar
Bovete 15 min, skölj noga bort slemmet
Sesam 4 timmar
Linfrön 8 timmar
Russin 3 timmar

Hampafrön behöver inte blötläggas, inte heller linfrön som ska malas

Check Also

vetegrässhot vetegräsjuice, detoxande effekter, renar blodet och driver ut tungmetaller

Vetegräsjuice – Livselixir!

Vetegräsjuice är ett kraftfullt livselixir som är proppat med klorofyll, det gröna pigment som plantor använder …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *