Kokosnötter, oh la la!!

IMG_5875

Som några av er redan vet så kom vi på villovägar när vi skulle till en marknad för två veckor sedan kanske. Det var då vi hittade det här kokosnötsståndet och självklart har vi inte kunnat hålla oss härifrån. Ibland behöver man vara vilse en stund för att livet skall ha möjlighet att förse en med oväntade frukter. Senaste gången köpte vi 15 stycken nötter eftersom vi skulle bjuda några vänner på middag och ville ha denna råvara i maten.

Varje kokosnöt innehåller ungefär 3-4 dl sött vatten av högsta kvalitet. Det tar nio månader för vattnet att filtreras upp genom roten, stammen och in i nöten. Kokosvatten, och vatten i andra grönsaker/frukter, kallas för elektriskt vatten för dess höga andel elektrolyter, vilka balanserar upp kroppens salter/mineraler.

Kokosköttet varierar i mängd beroende på hur mogen nöten är. De gröna koksnötterna är de unga och har mest bara lite geléaktigt kött, medans de bruna ha 1-2 cm tjockt fast kött. Detta kan man göra massa olika hemmaprojekt på, t ex kokossmör eller riva och lägga i torkugnen.

kokosvatten

Rawfoodmiddagen vi bjöd på gick i Medelhavstema, så av de färska kokosnötterna gjordes en raw tzatsiki och myntaglass. Kokosglassen blev helt galet god med små choklad bitar i. Har tänkt att jag ska jobba vidare på receptet till er och ta fram ett som fungerar även om man inte har tillgång till färska kokosnötter 🙂

raw icecream kokosglass rå glass

Check Also

rawfoodfamiljen hawaii

Hawaii

León och jag har varit på världens bästa resa, vi var borta hela november och gick …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *