Home » Recept » Anti-Candida/Diabetesvänligt » Hemmagjord Sauerkraut/Surkål

Hemmagjord Sauerkraut/Surkål

Surkål, eller sauerkraut, är så extremt gott och vi äter det till alla våra måltider. Iallafall frukost, lunch och middag 😉 Leóns absoluta favorit är med fänkålsfrön som gör att det smakar lakrits, mums!

balansera tarmfloran, ibs mage, hemmagjord sauerkraut surkål kanon för magen massa bra bakterier

Sauerkraut är kål (eller rotsaker såsom t ex morot och rättika) som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier.

Vi använder 1 kapsel av ”Thorne Research” probiotika till en hel stor sådan här burk, plus det sista som blir kvar i föregående batch läggs ner i den nya. (Thorne finns på hälsokosten)

Bra bakterier för magen är superviktigt så rätt flora behålls och håller immunförsvaret starkt. De som annars brukar vara känsliga för rå kål och rotsaker brukar klara av fermenterade grönsaker alldeles utmärkt. Sauerkrauten gör susen för allas magar och bildar inte pruttar 😉 Även små barn kan äta mjölksyrade grönsaker, man kan mixa till smått om de inte tuggar så bra.

Älskar när kylen är fullt med färgglada godsaker 🙂

nyttig mat, bli smal nu, få igång magen

Sauerkraut är otroligt gott som det bara är, eller till kokt råris eller rött/svart ris och hirs. Lunchtallriken nedan, sauerkraut med fänkålsfrön, sesamfrön på kokt vitlöks-råris, aktiverade pumpafrön, paprika och gurkbitar, ruccola (alla gröna blad funkar), rivna morötter med dill och marockansk krydda. Ringla över olivolja och krydda med Herbamare örtsalt så har du en kanongod enkel måltid.

mumsig raw vegan tallrik med sauerkraut

Gör din egen Sauerkraut/Surkål så här:

1. Strimla eller skär röd/vitkål i strimlor eller bitar. Vi gillar när det är lite större bitar.

2. Lägg kålen i en bunke och salta lite lätt, massera kålen med händerna, och den kommer börja mjukna och vätska sig något.

3. Tryck och pressa ner kålen så hårt du bara kan för hand (eller en Vitamix stav) i en stor glasburk. Öppna en probiotika kapsel och strö ner lite allt eftersom. Krydda med t ex hela fänkål, kummin och/eller koriander frön, lägg i fröna lite allt eftersom. Det går åt ganska mycket, och varje frö kommer skapa en smakexplotion i munnen när de är klara att ätas. Slå ner kålen så att burken blir så full som möjligt.

4. När burken typ är fylld med kål, häll i vatten så det nästan täcks, lägg ett eller flera kålblad som översta lagret.

5. Förslut locket och ställ på en tallrik, ganska så varmt, gärna lite sådär i solen eller vid ett element om det är kallt i rummet.

6. Öppna då och då för att släppa lite på trycket som skapas, då det också kan rinna ut vätska, så låt stå på tallrik eller dylikt. Normal ska det bildas små bubblor och se ”levande ut” och vara full aktivitet där inne, då vet man att den har kickat igång.

7. Den är klar efter ca 1 vecka, men kan gott och väl stå längre.

8. När den är klar, öppna locket och ta bort de stora kålbladen på toppen och ev lite av översta lagret. Förvara sedan i kylen.

probiotika för magen, håll magen i trim, bra tarmflora

 

Check Also

vetegrässhot vetegräsjuice, detoxande effekter, renar blodet och driver ut tungmetaller

Vetegräsjuice – Livselixir!

Vetegräsjuice är ett kraftfullt livselixir som är proppat med klorofyll, det gröna pigment som plantor använder …

3 comments

  1. Hur stor är burken ni använder till en probikapsel? Hur länge håller det sig?

    MVH Carina

    • Hmm, vet inte säkert, men kanske 4-5 liter, den är super stor 🙂 Håller sig ett par veckor i kylskåpet.

  2. Vilket lockande recept! Jag bara måste prova.
    Sökte på Throne probiotika och fick fram två sorter, vilken av dem ska jag använda? Funkar det lika bra med tex
    denna som är vegananpassad också http://www.bodystore.com/probioprana-90-caps

    Tacksam för svar!

    MVH
    Sandra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *