Home » Naturligt » Hud- & Hårvård » Giftfri hårtvätts uppdatering – No Poo style

Giftfri hårtvätts uppdatering – No Poo style

Många har bett om en uppdatering kring vårt no poo hårtvättandet.

León tvättar fortfarande håret med endast vatten, och jag gör kokosoljeinpackningar på honom då och då för att hålla stråna mjuka då det är väldigt solblekt på längderna. Har klippt honom en ggn sedan han föddes, och då ca 10 cm, så han har ju hårsvall som heter duga 🙂

När vi bodde i Peru började jag tvätta håret med endast vatten, läs lite mer här, och jag körde vattentvättar i hela 10 månader (jan-okt 2014) och så här såg det ut 🙂

hårtvätt med vatten, nopoo, att inte tvätta håret water only

Anledningen till att jag började köra no poo 2013 var att jag ville använda så naturliga hårvårdsprodukter som möjligt, så från att ha kört ett ekologiskt shampoo drygt 1 ggn i veckan under ett par års tid, gick jag över till att var 10-14:e dag tvätta med bikarbonat blandat med en klick honung och vatten, för att avsluta med en surskölj gjord på äppelcidervinäger utspätt med vatten.

Det finns massa olika hårvårds no poo varianter, man kan tvätta med rasul-lera och råg/kikärtsmjöl, bara att googla och testa sig fram helt enkelt, alla hår är ju olika.

Inför ett stort raw event i höstas så kände jag att jag ville verkligen tvätta håret igen efter 10 månader med bara vatten, plus att jag då också klippte håret för första ggn på typ ett år 🙂 Helt ärligt så lät jag mig påverkas av Sthlms fräsch/snygg-hets, i Peru var det normalt att man var 100% annorlunda och köra sin egen style på allt. Så jag började tvätta håret med Dr Bronners tvål, kanske inte bästa valet men eko och hyfsat naturligt, det var det enda vi hade hemma den dagen, och sen fortsatte jag med den tvålen drygt en ggn i veckan, och körde carobpulver som torrshampoo, chokladlukt, mums!!

Men för ca 3 månader tillbaka bytte jag ut Dr Bronner tvålen mot honungstvätt med avslutande surskölj. Detta kan jag verkligen rekommendera framför en tvätt med bikarbonat som kanske sliter ngt mer på stråna, iaf om man kör på bikarbonatstvätten en period.

Tvätta håret med honung: Jag tog då 1-2 msk honung och blandade med varmt vatten i en flaska/termos och skaka så det blandades. Först sköljde jag igenom håret med varmt vatten, sedan hällde jag honungsvattnet över håret och masserar in lite under tiden. Sedan sköljde jag igenom med varmt vatten igen. Som avslutning och för att få glans och bra ph i hårbotten sköljde jag håret med ca 1-2 msk äppelcidervinäger som jag blandat i en flaska med kallt vatten. Det luktar såklart inte gott, man kan blanda i någon eterisk olja, t ex mint, aldrig testat dock. Man ska inte skölja håret efter sursköljen. När håret torkat luktar det inte så värst mycket tycker jag.

Sedan 2 veckor tillbaka så har jag börjat tvätta håret med endast vatten igen, och en ggn i veckan kört med sursköljen. Färgen är min egna sedan 10 år tillbaka, känns suveränt att köra natural style.  Jag minns att jag gick till en ekofrisör vid Odenplan i stockholm och avfärgade mitt hår från kemikalier med växt/ört färger, för på den tiden hade jag mycket ljusa slingor. Bilden nedan är tagen igår kväll 🙂

naturlig giftfri hårtvätt med vatten och honung

Och jag använder fortfarande carobpulver som naturligt torrshampo, helt suveränt, är man brunett funkar ju även kakaopulver. Håret blir lite mer stadigt, jag har annars tunt fint typiskt skandinaviskt glansigt hår helt utan volym. Om man är blond finns andra naturliga torrshampon som maizena, potatismjöl osv.

Jag upplever det som att håret är rent men har liksom inte den där silkiga känslan, utan kanske känns mer åt det smutsiga hållet, men man vänjer sig, och alla hår är av olika karaktär och längd, så det tar olika lång tid för fettbalansen att ändra sig. En sak är säker, att man vid vattentvätt måsta man vara minst sagt tålmodig, och man kommer behöva jobba igenom tidigare trosföreställningar inom sig själv när det kommer till vad som är rent och fräscht.

Check Also

siesta key beach florida

Florida

I november var jag och den lille mannen i USA, två veckor vardera på Hawaii …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *