Home » Recept » Anti-Candida/Diabetesvänligt » Glutenfritt Proteinbröd utan Jäst

Glutenfritt Proteinbröd utan Jäst

glutenfritt bröd utan jäst

Det här brödet brukar bakas på Spanien retreatsen och är helt otroligt gott 🙂 Vi gör alltid foccacia style, alltså platt men ändå fluffigt bröd, med oliver, rödlök och körsbärstomater som på bilden, funkar såklart lika bra i brödform också.

Brödet är glutenfritt och utan jäst, hur bra som helst, och kanske bäst av allt, att brödet innehåller fullvärdigt protein om man blandar mjöl från olika ”familjer”, t ex bovete (ört) och kikärtsmjöl (baljväxt).

Tips! Brödsmeten kan göras i förväg på kvällen och stå i kylen över natten, för att sedan bakas i ugnen på morgonen 🙂

 

Recept glutenfritt bröd utan jäst:

Börja med att sätta ugnen på 175 C. För foccacia style, ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakåplåtspapper. Häll på lite olivolja och smeta ut jämt fördelat på pappret, annas lägger man bakplåtspappret i en brödform och oljar på samma sätt.

  • 2.5 dl bovete/quinoa/rismjöl
  • 2.5 dl kikärtsmjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1-2 dl solros/pumpafrön (valnötter är riktigt mumsigt också)

Blanda ovanstående torra ingredienser noggrant i en stor bytta/bunke.

  • 6 dl vatten
  • 1 dl linfrön
  • 2 tsk rosa salt
  • 1 morot + 1/2 äpple, eller 2 morötter eller 1 äpple

Mixa ovanstående ingredienser i en blender eller matberedare. Alternativ riv morot/äpplet fint och blanda ihop för hand med vatten, salt och linfrön. Häll sedan över allt i mjölbunken och blanda ihop för hand till en halvklibbig smet. Häll brödsmeten på bakplåtspappret (eller i brödformen) och fördela jämt. Dekorera med skivad lök, urkärnade kalamata oliver, och halverade körsbärstomater, alternativ lite pumpa/sesamfrön. Grädda i ca 20-30 min, helt ärligt så vet jag inte hur lång tid det tar, brukar kolla med en gaffel efter 25 min tror jag… Brödform tar såklart längre tid.

Check Also

grön smoothie med power växtbaserad och vegan, spirulina, chlorella, gr;na blad, msm pulver, alger

Grön smoothie med power

Bästa drycken alla kategorier! Helt klart en vinnare i alla väder. Och för att vår …

7 comments

  1. Hej.
    Brödet lät jättegott så jag var tvungen att testa…men redan under gräddningen känner jag den här doften av för mycket bikarbonat. Är du säker på att du haft två teskedar i?

  2. Betyder 2,5 dl bovete/quinoa/rismjöl att jag själv väljer ett alternativ, eller 2,5 dl av samtliga råvaror?
    Undrar
    Ovan i köket

  3. Hej! Om man inte har kikärtsmjöl hemma (och inga kikärter heller), vilket mjöl kunde man ersätta det med?

    • Hej, med vilket glutenfritt som helst, jag har ersatt med bovete eller rismjöl och vet att det funkar 🙂 Majs blir mindre bra.

  4. Hej!
    har precis hittat hit och letar runt bland era härliga recept. Undrar om ni har tips på vad man kan baka för glutenfritt lättsmält bröd till en 8 månaders?

    Tack på förhand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *