Home » Fördjupning » Cashewnötter och Candida

Cashewnötter och Candida

I ett tidigare inlägg om agave nektar kunde ni läsa om varför man bör undvika raw food världens kanske mest populära sötningsmedel. Vi fortsätter med att titta närmre på mindre hälsobringande produkter som snirklats sig in i raw kulturen. Det ligger synnerligen i tiden att ta en närmre titt på cashewnöten.

Denna nöt används mycket flitigt inom raw food världen som t ex fyllning i olika desserter, choklad och cheesecakes, ostar, grädde, mjölk och dressingar m.m. Cashewnötter skapar goda recept tack vare dess sötma och förmågan att ge krämig konsistens. Kanske inte helt oväntat i och med detta inlägg, så kan jag förtälja att cashewnötter inte används på erkända hälsocenters världen över.

Undvik cashews vid candida

Först och främst, cashewnötter bör ätas med försiktighet när man har candida i kroppen eller en systemisk svampinfektion, och många människor idag har candida i kroppen. Läs mer om candida här. Cashewnöten ackumulerar mögel lättare än andra nötter, vilket betyder att den ökar svampen i kroppen. Dessutom fermenterar cashews snabbt om du försöker att grodda dem.

M.D. Gabriel Cousens skriver i sin bok The Rainbow Green Live Food Cuisine att cashewnötter har extremt höga halter av mykotoxiner och avråder helt dess användning, likaså jordnötter som också har hög halt av mykotoxiner. Mykotoxiner kan orsaka en rad negativa hälsoeffekter hos människor, till exempel levercancer, njurskador, gastrointestinala störningar, störningar i fortplantningsorganen eller undertryckande av immunsystemet. Läs mer om mykotoxiner här.

 

Vad kan man ersätta cashews med?

På M.D. Gabriel Cousens Tree Of Life Rejuvenation Center används macadamianötter istället för cashewnötter i alla krämiga recept. Se bara till att de macadamias du köper är vita (färska) och inte gula (härskna). Rawfoodfamiljen rekommenderar även blötlagda solrosfrön, hampafrön, kokos eller pinjenötter.

Cashews, raw eller icke-raw, kommer alltid innehålla mykotoxiner, så vill man åt hälsoaspekten ska man undvika dessa nötter.

cashewäppleCashewnötsträdet är ett tropiskt träd i växtfamiljen Anacardiacae. Andra växter i samma familj är mango, pistage samt vissa giftiga växter bland annat gift ek och giftsumak.

Den råa cashewnöten sitter på cashewäpplet och är innesluten i ett hårt, läderartat skal som innehåller frätande, giftiga ämnen innehållande cardol och anacardic syra. Trots dess frätande karaktär, har dessa föreningar ett ekonomiskt värde och används i industrin under namnet cashewnötskal-vätska, även kallad CNSL.

På grund av det giftiga skal som omsluter nöten krävs det en mer omfattande bearbetning att få ut nöten jämfört med andra nötter.

Processen är oftast följande:

1) Förbehandling 1: skalet (nöten inuti) blötläggs i 1-2 dagar, eller ångas i 8-10 minuter.

2) Förbehandling 2 : skalet (nöten inuti) sänks sedan ner i ett hett oljebad i 90 sekunder, temperaturen håller 170-200 ° C. Oljebadet utvinner lite CNSL olja samt mjukar upp skalet som sedan placeras i en uppvärmd centrifug för ytterligare CNSL extraktion.

3) Skalning: mekanisk eller manuell, indiska fabriker använder mestadels kroppsarbete.

4) Torkning: cashewnötterna torkas till en fukthalt av 3% i speciella kammare i 70 grader C under ca 6 timmar.

5) Peeling: manuell vid behov, eller någon annan process. En process som kräver frysta nötter. Sedan skalas dem automatiskt i en roterande trumma.

 

Finns det några raw och icke upphettade cashews?

Det finns några enstaka leverantörer som påstår sig använda sig utav en kall bearbetningsmetod för att öppna skalet, men enligt M.D. Gabriel Cousens finns det över hela världen endast en leverantör på Bali som verkligen har raw cashews.

Cashewgrädde är självklart bättre är ko-grädde, men varför kompromissa med hälsan när det finns finfina alternativ att välja mellan?

Check Also

raw food pancakes pannkakor glutenfritt. anticandidadiet

Raw Pannkaka

I helgen gjorde jag och den lille lite torkugns projekt. Bl a så aktiverade vi …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *